{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovirane četiri knjige autora Velida Bajramovića

F
25.12.2014. u 20:50
11
9
Promovirane četiri knjige autora Velida Bajramovića
11
Četiri knjige autora Velida Bajramovića koje govore o stradanjima tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, promovirane su večeras u Sarajevu. Radi se o knjigama "Srebrenica nakraj srca", "Špalir", "Dnopolje" i "Pokošeni pupoljci".
Knjiga "Srebrenica nakraj srca" donosi oko 70 autentičnih svjedočenja o genocidu u Srebrenici i Podrinju. "Špalir" je knjiga o stravičnim mučenjima logoraša i donosi oko 100 autentičnih svjedočenja o tome šta su sve, mahom Bošnjaci, preživljavali u logorima širom okupiranih teritorija BiH.

Knjiga "Dnopolje" govori o silovanim Bošnjakinjama tokom agresije na BiH. I ova knjiga donosi oko sto autentičnih svjedočenja iako ovakvih slučajeva ima na desetke hiljada.

"Pokošeni pupoljci" je knjiga koja govori o svirepo ubijenoj i ranjenoj djeci i omladini za vrijeme agresije na suverenu državu BiH od 1992. do 1995. godine i tu je opisano oko stotinu autentičnih situacija stradanja.

Ove knjige su dio serijala koji će ukupno imati pet knjiga, a autor očekuje da bi peta knjiga trebala biti objavljena krajem januara 2015. godine i govorit će o nestalim osobama u BiH i "nevidljivoj djeci" - djeci silovanih žena.

Namjera autora je bila da u ovih pet knjiga predstavi sve kategorije stradalnika kako bi neko ko ne zna sve detalje stradanja imao priliku steći pravu sliku svih dešavanja u BiH tokom agresije.

Kako je u razgovoru za Agenciju FENA kazao autor Velid Bajramović, on već deset godina radi na izučavanjima autentičnih situacija, jer se, smatra , kroz govor žrtava može steći utisak o tome šta se sve dešavalo tih godina agresije na BiH.

Govoreći o knjizi "Dnopolje" autor je izdvojio primjer djevojčice od 11 godina koju su zločinci silovali nekoliko noći i koja se nikada od tada nije nasmijala te kaže da je samo i taj zločin bio previše.

"O zločinima se treba govoriti i neko priče žrtava ipak čuje. Istina je da bi bilo bolje da je u školskim programima obaveza pričanje o istini. Zaborav genocida ima svoju cijenu koja se plaća životima nerođenih potomaka", istaknuo je Bajramović.

Bajramović je rođen 1962.godine u Ključu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Vazduhoplovnoj akademiji u Sarajevu 1992. godine i postao pripadnik Armije BiH. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", a od kad se penzionirao piše knjige o posljedicama agresije na BiH.

Večeras je promovirana i knjiga "Plačeš li Prijedor grade za nama" autorice Zlate Cepić, koja je u knjizi ispričala svoju priču o preživjelom zločinu u Prijedoru, kada su joj zločinci tukli sina koji je 12 godina nakon toga bio u postelji, a potom i preminuo. Ona i njen muž su još doživjeli užasnih zločina nad njihovim najmilijima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: