BiH
11

Promovirane četiri knjige autora Velida Bajramovića

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Četiri knjige autora Velida Bajramovića koje govore o stradanjima tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, promovirane su večeras u Sarajevu. Radi se o knjigama "Srebrenica nakraj srca", "Špalir", "Dnopolje" i "Pokošeni pupoljci".

Knjiga "Srebrenica nakraj srca" donosi oko 70 autentičnih svjedočenja o genocidu u Srebrenici i Podrinju. "Špalir" je knjiga o stravičnim mučenjima logoraša i donosi oko 100 autentičnih svjedočenja o tome šta su sve, mahom Bošnjaci, preživljavali u logorima širom okupiranih teritorija BiH.

Knjiga "Dnopolje" govori o silovanim Bošnjakinjama tokom agresije na BiH. I ova knjiga donosi oko sto autentičnih svjedočenja iako ovakvih slučajeva ima na desetke hiljada.

"Pokošeni pupoljci" je knjiga koja govori o svirepo ubijenoj i ranjenoj djeci i omladini za vrijeme agresije na suverenu državu BiH od 1992. do 1995. godine i tu je opisano oko stotinu autentičnih situacija stradanja.

Ove knjige su dio serijala koji će ukupno imati pet knjiga, a autor očekuje da bi peta knjiga trebala biti objavljena krajem januara 2015. godine i govorit će o nestalim osobama u BiH i "nevidljivoj djeci" - djeci silovanih žena.

Namjera autora je bila da u ovih pet knjiga predstavi sve kategorije stradalnika kako bi neko ko ne zna sve detalje stradanja imao priliku steći pravu sliku svih dešavanja u BiH tokom agresije.

Kako je u razgovoru za Agenciju FENA kazao autor Velid Bajramović, on već deset godina radi na izučavanjima autentičnih situacija, jer se, smatra , kroz govor žrtava može steći utisak o tome šta se sve dešavalo tih godina agresije na BiH.

Govoreći o knjizi "Dnopolje" autor je izdvojio primjer djevojčice od 11 godina koju su zločinci silovali nekoliko noći i koja se nikada od tada nije nasmijala te kaže da je samo i taj zločin bio previše.

"O zločinima se treba govoriti i neko priče žrtava ipak čuje. Istina je da bi bilo bolje da je u školskim programima obaveza pričanje o istini. Zaborav genocida ima svoju cijenu koja se plaća životima nerođenih potomaka", istaknuo je Bajramović.

Bajramović je rođen 1962.godine u Ključu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Vazduhoplovnoj akademiji u Sarajevu 1992. godine i postao pripadnik Armije BiH. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", a od kad se penzionirao piše knjige o posljedicama agresije na BiH.

Večeras je promovirana i knjiga "Plačeš li Prijedor grade za nama" autorice Zlate Cepić, koja je u knjizi ispričala svoju priču o preživjelom zločinu u Prijedoru, kada su joj zločinci tukli sina koji je 12 godina nakon toga bio u postelji, a potom i preminuo. Ona i njen muž su još doživjeli užasnih zločina nad njihovim najmilijima.