Sarajevo
2

Na Trgu heroja obilježena godišnjica pogibije šest civila

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na Trgu heroja, u općini Novo Sarajevo danas je obilježena godišnjica stradanja građana Sarajeva, na mjestu gdje je prije 20 godina poginulo šest sugrađana, od kojih dvoje djece.

Cvijeće na mjestu pogibije položili su delegacije Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Općine Novo Sarajevo i Gradske uprave Sarajeva, te građani.

Na današnji dan 1992. godine poginuli su djeca Mirela Hožbo (1987.) i Mirza Hožbo (1989.), te Abid Rondić, Alma Rondić, Kimeta Rondić i Jelena Vasko.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica podsjetio je da se tog dana u neboderu na Trgu heroja dogodila strašna porodična tragedija, kada je ubijeno pet članova jedne porodice i njihova komšinica.

  • Zapaljivom granatom zločinci su zapalili stan u kojem su svi članovi porodice, od kojih dvoje djece, i njihova komšinica izgorili, kazao je Grabovica u izjavi za Fenu.

  • Udruženje nastoji da sačuva istinu od zaborava i redovno obilježava godišnjice stradanja, naveo je Grabovica dodavši kako se zločinci nastojali da ubiju što više civila te da se ovakvi zločini nikada ne trebaju zaboraviti.