19. godišnjica masakra
2

Agresorska granata ubila je učiteljicu Fatimu Gunić i učenike Vedada, Feđu i Adisa

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rodbina, prijatelji, učenici osnovnih škola, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo te brojna Udruženja okupili su se danas na Trgu ZAVNOBiH-a u sarajevskom naselju Alipašino polje kako bi obilježili godišnjicu masakra nad nevinim građanima ovog naselja.

Naime, od granate ispaljene sa agresorskih položaja na današnji dan prije 19 godina ubijeno je troje maloljetne djece te jedna starija osoba, dok je teže i lakše ranjeno još 23 djece.

Prisutni su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast za učiteljicu Fatimu Gunić te učenike Vedada Mujkanovića, Feđu Salkića i Adisa Mujalu.

Bol i tuga na licima porodica ubijenih nisu se mogli sakriti dok su učenici OŠ Fatima Gunić recitovali stihove u sjećanje na nekadašnje učenike i učiteljicu ove škole.

"Tog dana išla sam po vodu u A-fazu i na putu sam srela svog Feđu. Kasnio je na čas i otrčao je u školu. Samo što sam došla do zgrade gdje smo živjeli čula sam granatu. Vratila sam se do škole i imala šta vidjeti...", kroz suze se prisjeća Šefika Salkić, majka ubijenog Feđe.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. kazao je kako su agresori ciljano ubijali nevinu djecu na mjestima gdje nije bilo nikakvih vojnih uporišta.

"Mnogo je primjera poput današnjeg. Ono što nama, roditeljima ubijene djece, posebno smeta, jeste što mnogi od tih zločinaca još nisu procesuirani. Toliko malo toga je učinjeno. Uhapšeni su samo Milošević i Galić, a nisu valjda samo njih dvojica odgovorni za toliki broj zločina. Glavni krivac za to je politika i političari i oni bi se prije svega morali trznuti i dopustiti pravosudnim organima da rade svoj posao", ističe Grabovica.

U ime Vlade Kantona Sarajevo počast ubijenim odao je ministar unutrašnjih poslova Muhamed Budimlić. On je kazao da su svi građani dužni odavati počast našim ubijenim sugrađanima te na taj način svojoj djeci ukazati na zlo koje nas je zadesilo prije dvadesetak godina i poslati im poruku koliko bolno i teško je bilo preživljavati sve to tada, a i danas, i naučiti ih da ne dopuste da se to ikada ponovi.