Poginulo šest Sarajlija
1

Obilježena godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Na današnji dan prije 20 godina, od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva, u Ulici Tahtali sokak 10 na Bjelavama poginulo je šest sugrađana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene.

Tim povodom u organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. danas su članovi porodica nastradalih, prijatelji, komšije, učenici osnovnih škola "Alija Nametak" i "Musa Ćazim Ćatić" i srednje Trgovačke i Medicinske škole sa Bjelava položili cvijeće ispred spomen-ploče te učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast nevinim žrtvama.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece je kazao da se obilježavanjem ove godišnjice njeguje uspomena na stradanja nedužnih sugrađana, posebno najmlađih.

Tog kobnog dana ratne 1992. godine u igri su nastradala djeca: petogodišnja Belma Ahmetović, četverogodišnja Anela Isanović i devetogodišnji Dževad Dautbašić te još troje odraslih članova jedne porodice: Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

U ime Općine Centar cvijeće kod spomen-ploče u Tahtali sokaku su položili Adil Katica, pomoćnik načelnika za lokalnu samoupravu te Selma Piljević i Izet Kuhinja, sekretari mjesnih zajednica "Mejtaš–Bjelave" i "Ciglane-Gorica".