{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na popisu stanovništva u BiH moći će se izjasniti i ateisti i agnostici

4.9.2012. u 08:17
54
114
Na popisu stanovništva u BiH moći će se izjasniti i ateisti i agnostici
54
Na popisu stanovništva u BiH moći će se izjasniti i ateisti i agnostici
Napori uloženi u protekla tri mjeseca na zagovaranju izmjena u popisnici putem koje će Bosna i Hercegovina naprije probnim popisom u oktobru 2012., a potom i glavnim popisom u aprilu 2013. godine prikupiti podatke o svom stanovništu konačno su pokazali razultat, navodi se u saopćenju Inicijative za slobodu izjašnjavanja.
Dodaje se da dok je prva verzija popisnice ograničavala građane i građanke u izjašnjavanju o etničkim obilježjima te je marginalizirala osobe koje se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, novi formular dokida preferencije koje su diskriminirale građane, ostale i one koji se ne izjašnjavaju.

"Ključne izmjene popisnice su: prilikom odgovora na dva neobavezna pitanja, o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti i vjeroispovijesti, te na obavezno pitanje o maternjem jeziku, građani/ke sada imaju mnogo veću slobodu izjašnjavanja, jer popisnica sadrži poluotvoren prostor za upis njihovog odgovora. Građani/ke nisu ograničeni na samo jedan odgovor. Također, iz ažurirane popisnice jasno je da na pitanje o vjeroispovijesti osoba može odgovoriti s "ateist" i "agnostik"", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su, na nedostatke prethodnog upitnika u protekla tri mjeseca ukazivale, pored Inicijative za slobodu izjašnjavanja, i međunarodna organizacija Human Rights Watch, kao i poslanice Evropskog parlamenta.

"Međunarodna monitoring misija EU, Vijeća Evrope i EUROSTAT-a iskazali su duboku zabrinutost u vezi s ograničenjima pitanja o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku. Ovaj novi pristup uklanja diskriminatorne preferencije iz prethodnog obrasca predstavljene u unaprijed definiranim odgovorima umjesto osiguravanja slobode izjašnjavanja", navodi se u saopćenju.

Probni popis bit će, dodaje se, prilika da se ovakav pristup isproba, te da se u konačnici naprave dodatne izmjene da bi se osigurala 100 posto jasnoća i razumijevanje među popisivačima i osobama koje se popisuju.

Inicijativa nastavlja svoj angažman fokusirajući se na provedbu probnog popisa, plan edukacije građana/ki, promatranje i kontrolu kvalitete, te nivoa uključenosti općinskih timova za pripremu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: