Ovako izgleda popisnica
54

Na popisu stanovništva u BiH moći će se izjasniti i ateisti i agnostici

Klix.ba
Napori uloženi u protekla tri mjeseca na zagovaranju izmjena u popisnici putem koje će Bosna i Hercegovina naprije probnim popisom u oktobru 2012., a potom i glavnim popisom u aprilu 2013. godine prikupiti podatke o svom stanovništu konačno su pokazali razultat, navodi se u saopćenju Inicijative za slobodu izjašnjavanja.

Dodaje se da dok je prva verzija popisnice ograničavala građane i građanke u izjašnjavanju o etničkim obilježjima te je marginalizirala osobe koje se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, novi formular dokida preferencije koje su diskriminirale građane, ostale i one koji se ne izjašnjavaju.

"Ključne izmjene popisnice su: prilikom odgovora na dva neobavezna pitanja, o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti i vjeroispovijesti, te na obavezno pitanje o maternjem jeziku, građani/ke sada imaju mnogo veću slobodu izjašnjavanja, jer popisnica sadrži poluotvoren prostor za upis njihovog odgovora. Građani/ke nisu ograničeni na samo jedan odgovor. Također, iz ažurirane popisnice jasno je da na pitanje o vjeroispovijesti osoba može odgovoriti s "ateist" i "agnostik"", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su, na nedostatke prethodnog upitnika u protekla tri mjeseca ukazivale, pored Inicijative za slobodu izjašnjavanja, i međunarodna organizacija Human Rights Watch, kao i poslanice Evropskog parlamenta.

"Međunarodna monitoring misija EU, Vijeća Evrope i EUROSTAT-a iskazali su duboku zabrinutost u vezi s ograničenjima pitanja o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku. Ovaj novi pristup uklanja diskriminatorne preferencije iz prethodnog obrasca predstavljene u unaprijed definiranim odgovorima umjesto osiguravanja slobode izjašnjavanja", navodi se u saopćenju.

Probni popis bit će, dodaje se, prilika da se ovakav pristup isproba, te da se u konačnici naprave dodatne izmjene da bi se osigurala 100 posto jasnoća i razumijevanje među popisivačima i osobama koje se popisuju.

Inicijativa nastavlja svoj angažman fokusirajući se na provedbu probnog popisa, plan edukacije građana/ki, promatranje i kontrolu kvalitete, te nivoa uključenosti općinskih timova za pripremu.