Odgovornost CIK-A
773

Na izborima će opet "glasati" hiljade mrtvih, na biračkom spisku u Stocu žena od 111 godina

Piše: R. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Centralni izborni spisak nije ažuriran, na njemu su i za ove izbore hiljade onih koji su trebali biti izbrisani s njega. Na biračkom spisku za biračko mjesto Rivine 1 u Stocu nalazi se i Anica Raguž rođena 15. juna 1908. godine.

Ovaj podatak podijelio je na svom Facebook profilu Demir Mahmutćehajić, kandidat SDP-a za Skupštinu HNK. Kaže kako su nepravilnosti na biračkim spiskovima prvi put uočili u Stocu 2012. godine.

"Tada smo bezuspješno pokušavali ukazati na organizovanu krađu izbora od vladajućih stranaka. Obraćali smo se svima, ali ni mediji, ni institucije, ni opozicione političke stranke nas nisu shvatali ozbiljno. Isto smo radili 2014. godine i nije bilo nikakvih odgovora. Tek 2016. godine, nakon što smo mi u Stocu konačno shvatili da moramo napraviti zajednički stav naspram kriminalne organizacije HDZ-a, počeli smo dobivati neko interesovanje, prvenstveno medija, u vezi s našim navodima, svi potkrijepljeni dokazima, da HDZ nema podršku glasača, nego krade izbore", kaže Mahmutćehajić.

Kaže da su zbog toga sada na sudu kao najveći kriminalci, dok oni koji kradu demokratiju nastavljaju raditi isto. Za ove izbore još drskije i bezobraznije.

"Imate dokaze da HDZ i SNSD potpuno kontrolišu CIK. Te dvije mafijaške organizacije imaju podršku vlada Hrvatske i Srbije pa se ovo sada može smatrati i agresijom na Bosnu i Hercegovinu. Svi oni koji šute su saučesnici i domaći izdajnici, a svi oni koji se ovoj agresiji ne suprotstavljaju su, u najmanju ruku, obične kukavice. Sve se može provjeriti pa su tako gospoda Šantić i Arnautović vrlo jednostavno mogli provjeriti koliko ima stogodišnjaka na biračkom spisku Bosne i Hercegovine. Malo je trebalo raditi, ali valjda su plaćeni za to. Mogu im reći koliko ima stogodišnjaka na biračkom spisku, ukupno ih je 8.764", kaže Demir Mahmutćehajić.

Prema procentu stogodišnjaka bolji od Japana

Nastavlja sarkastično kako je u Japanu malo više od 76.000 stogodišnjaka, a prema biračkom spisku mi, procentualno, imamo više stogodišnjaka od Japana.

"Mora biti da smo zdraviji, napredniji, disciplinovaniji od Japanaca. Mora da je to, ali mi to ne vidimo. Na biračkom spisku Bosne i Hercegovine imamo više od 200.000 mrtvih, a sada se pokazuje da je i više od 30.000 birača lažno prijavljeno da glasaju poštom. Sve podatke i analize koje mi volonterski uspjevamo sakupiti i uraditi možete naći na mom FB profilu. Odgovor građana na sve ovo treba i mora biti ogromna izlaznost, glasanje za pojedinca na stranačkim listama i tako odbijanje serviranih kandidata od uvezanih vrhova stranaka. Što se nas tiče, za nas je zatvor čast, jer su nam roditelji truhnuli po kazamatima zločinačke HRHB samo zbog svojih imena. Tako da je ovo napredak, mi ćemo truhnuti u zatvorima zločinačke HRHB zbog naše borbe… I nikad nećemo prestati", kaže na kraju.

Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom kaže kako nažalost, iako su naši zakoni dobri, nema vladavine prava i odgovornosti institucija koje bi trebale garantirati zakonitost određenih procesa, tako i izbornog.

Ni najbolji zakoni ne pomažu, ako institucije nisu odgovorne

"Teško mi je govoriti da li su neki podaci tačni ili nisu, ali na Centralnom biračkom spisku ima mrtvih ljudi. To bi trebalo biti u nekoj razumnoj mjeri, a ne da budu stotine ili hiljade birača koji su davno trebali biti izbrisani iz Registra građana BiH, time i iz Centralnog biračkog spiska. Sigurno je da je po zakonu CIK odgovoran za ažurnost spiska te da u skladu sa zakonom i u saradnji s drugim institucijama treba da radi na tome", kazao je Šehić.

Kaže da odgovornost kod nas ne postoji kao pojam, a da institucije često ne rade po zakonu, što dovodi do toga da je na biračkom spisku za općinu Stolac bilo više od 250 osoba koje su trebale davno biti izbrisane.

"Možemo imati dobre zakone, mnogi naši su veoma dobri. Međutim, kad nemate vladavinu prava imate situaciju kakva je sada u Bosni i Hercegovini".