Kako AI treba razumjeti?
11

U Sarajevu konferencija o korištenju umjetne inteligencije u izbornom procesu

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Međunarodni institut za demokratiju i izbornu pomoć (International IDEA) i Finski centar za vladavinu prava (RoL Centre), u partnerstvu sa Centralnom izbornom komisijom Bosne i Hercegovine, su domaćini današnje cjelodnevne regionalne diskusije "Koja uloga za umjetnu inteligenciju u izbornim procesima?", koja se održava u Sarajevu.

Posljednjih godina upotreba alata umjetne inteligencije (AI) brzo se širi usred entuzijazma, znatiželje i zabrinutosti javnosti o njihovom utjecaju na demokratiju diljem svijeta.

Na izbore će posebno utjecati brzo širenje alata umjetne inteligencije. Ali kako AI treba razumjeti unutar izbornog procesa i kako se razlikuje od drugih tehnologija koje se već koriste u izborima? Kako je mogu primijeniti tijela za provedbu izbora čuvajući, i eventualno jačajući, integritet i povjerenje javnosti u izbore?

Na ova i druga pitanja učesnici konferencije kroz diskusiju pokušavaju dati odgovore.

Događaj nastoji potaknuti zajedničko razumijevanje umjetne inteligencije među izbornim sudionicima, posebno analizom globalnog iskustva s alatima umjetne inteligencije i prisutnosti potencijalnih elemenata umjetne inteligencije u digitalizaciji izbora diljem Zapadnog Balkana.

Diskusija se također bavi načinom na koji bi tijela za provedbu izbora Zapadnog Balkana trebali pristupiti razvoju umjetne inteligencije u perspektivi pristupanja EU i ulozi EU kao regulatora i postavljača standarda na tom području.

Učesnici diskusije su predstavnici tijela za provedbu izbora iz regiona Zapadnog Balkana, međunarodnih i domaćih vladinih i nevladinih organizacija i institucija, sveučilišni profesori, istraživači i stručnjaci iz BiH i inostranstva u oblasti umjetne inteligencije.