{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na dnevnom redu Nacrt zakona o popisu

F
17.3.2010. u 11:03
0
6
Na dnevnom redu Nacrt zakona o popisu
0
Na dnevnom redu Nacrt zakona o popisu
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će danas, drugog dana zasjedanja, Nacrt zakona o popisu stanovništva u 2011. godini u RS-u, kojim je regulirano da izjašnjavanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti nije obavezno, a obrazac će sadržavati i pouku o tome.
Za troškove popisa u RS-u potrebno je 18 miliona KM, od ove pa do 2013.godine.

U Nacrtu zakona, koji je pripremio Zavod za statistiku RS-a, utvrđuje se ravnopravnost upotrebe jezika u popisu i zaštita prava manjina i zaštita ličnih podataka i da će se podaci, prikupljeni popisom, koristiti isključivo u statističke svrhe, osim podataka vezanih za Adresar poljoprivrednih gazdinstava.

Popisom će biti obuhvaćeni državljani Bosne i Hecegovine (RS i Federacija BiH) i strani državljani koji imaju prebivalište ili boravište u RS-u, bez obzira na to da li se u momentu popisa nalazi u RS-u, Federaciji BiH, Distriktu Brčkom BiH ili u inostranstvu, osobe bez državljanstva koja imaju boravište u RS-u, bez obzira na to da li se u momentu popisa nalaze u RS-u, Federaciji Bosne i Hercegovine, Distriktu Brčkom ili u inostranstvu, domaćinstva, stanovi i druge nastanjene prostorije tih osoba.

U Nacrtu se precizira da se popisom neće obuhvatiti: diplomatsko osoblje stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, strano vojno osoblje i članovi njihovih porodica lociranih u RS-u i stanovi u svojini stranih država.

Podsjećanja radi, tokom jučerašnje rasprave o dnevnom redu nije prihvaćen zahtjev poslaničkih klubova SDA - SDPBiH i Stranke za BiH da se povuče Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS-u.

Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta je još oko dvadeset tačaka, među kojima i izmjene i dopune Zakona o Senatu RS-a, kojim se uvode naknade senatorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: