BiH
0

SDA traži povlačenje zakona o popisu stanovništva u RS-u

FENA
Šefket Hafizović
Šefket Hafizović
Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Šefket Hafizović zatražio je danas, na početku sjednice entitetskog parlamenta, da se s dnevnog reda povuče Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. u RS-u.

Hafizović je, govoreći uime poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije, upozorio da bi entitetski samostalni popisi mogli ugroziti popis na nivou države BiH.

"Eurostat ne poznaje parcijalne popise stanovništva, a ovaj bi zakon mogao ugroziti mogući popis stanovništva na nivou BiH o kojem su pregovori u toku“, rekao je Hafizović u obraćanju poslanicima.

Najavio je i da Klub poslanika SDA/SDPBiH neće glasati za dnevni red ako se taj zakon ne skine s dnevnog reda.

Podsjećanja radi, Prijedlog zakona o popisu stanovništva koji je pripremila entitetska vlada i prema kojem bi RS od 1. do 15. aprila 2011. trebala samostalno da provede popis stanovništva, domaćinstava i stanova, nalazi se na dnevnom redu današnjeg zasjedanja.

Na predloženom dnevnom redu skupštinskog zasjedanja je čak 47 tačaka, što je dosad najveći broj, a zasjedanje će vjerovatno trajati nekoliko dana i u više nastavaka.

Na prijedlog tri skupštinska odbora s dnevnog reda povučen je Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o PIORS-a koji je grupa poslanika PDP-a predložila da se razmatra po hitnom postupku

Također, na prijedlog Zakonodavnog odbora, a uz saglasnost narodnih poslanika Laze Marića i Dragane Tomaš kao predlagača, zakon o dopuni Zakona o otpisu potraživanja je iz prijedloga po hitnom postupku preveden u formu nacrta.

U toku je razmatranje predloženog dnevnog reda, a dato je više prijedloga za njegovo dodatno proširenje.