Narodna skupština RS-a
0

Usvojen Zakon o popisu stanovništva u RS-u, bošnjački poslanici protiv

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011.godini u RS-u, uz protivljenje bošnjačkih poslanika koji smatraju da popis treba biti obavljen na državnom nivou BiH.

S druge strane, stranke vladajuće većine u RS-u iznijele su stav da dogovor o državnom zakonu neće biti postignut, te da RS stoga treba da ima svoj zakon o popisu.

Za ovaj zakon je glasalo 66 poslanika, a sedam je bilo protiv. Ujedno je prihvaćen i amandman Kluba poslanika SNSD-a da se relevantni podaci iz popisa pohranjuju u statističkom registru stanovništva, što znači da je zakonom predviđeno osnivanje ovog registra.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Šefket Hafizović rekao je da Klub poslanika SDA/SDPBiH ne podržava ovaj zakon, podsjećajući da je ovaj klub i na samom početku ove sjednice tražio povlačanje ove tačke dnevnog reda zbog toga što se njome otežava donošenje zakona na nivou BiH.

On je podsjetio da EUROSTAT ne poznaje parcijalne popise te na ovaj način RS preuzima nadležnosti BiH i krši Ustav.

"RS ne namjerava provoditi ovaj zakon, već njime samo mahati u predizbornoj kampanji“, naveo je Hafizović.

Tokom rasprave i poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović ukazao je da usvajanje ovog zakona u entitetskom parlamentu predstavlja "očiglednu igru“ SNSD-a čiji je cilj, kako kaže, ozbiljna manipulacija i blokada donošenja zakona o popisu stanovništva na nivou BiH.

Za njega je to i način da se Parlamentarna skupština BiH ucijeni, te na neki način popusti pred pritiscima iz RS-a kada je riječ o spornim detaljima koji nisu usaglašeni, kao i da se prihvati samo ono što dolazi iz RS-a.

Iako je opozicija u raspravi bila protiv donošenja zakona na nivou RS-a, nazvavši sve igrom SNSD-a, šef Kluba poslanika SDS-a Borislav Bojić je rekao da smatra da se donosi zakon koji neće biti primijenjen, te podsjetio da je ovaj klub u više navrta najavljivao inicijativu za donošenje zakona o provođenju zakona, što će i sada učiniti.

Siguran je, kaže, da popisa po ovom zakonu nikada neće biti, ali najavljuje da će opozicija često podsjećati Vladu i skupštinsku većinu na danas doneseni zakon i pitati dokle se stiglo s njegovim provođenjem.

Zakonom o popisu u RS-u predviđeno je da je za finansiranje izvršenja poslova i zadataka popisa neophodno osigurati oko 18 miliona KM, a utvrđuje se i da se osobe ne moraju izjašnjavati o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, a obrazac će sadržavati pouku o tome.

Prema vrstama troškova sredstva će biti podijeljena za aktivnosti od ove pa do 2013.

U Zakonu, koji je pripremio Zavod za statistiku RS-a, utvrđuje se da će popisom biti obuhvaćeni državljani Bosne i Hecegovine (Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine) i strani državljani koji imaju prebivalište ili boravište u RS-u, bez obzira na to da li se u momentu popisa nalazi u RS-u, Federaciji Bosne i Hercegovine, Distriktu Brčkom BiH ili u inostranstvu, osobe bez državljanstva koja imaju boravište u RS-u, bez obzira na to da li se u momentu popisa nalaze u RS-u, Federaciji Bosne i Hercegovine, Distriktu Brčkom ili u inostranstvu, domaćinstva, stanovi i druge nastanjene prostorije tih osoba.

Popisom stanovništva obuhvatit će se brojna obilježja stanovništva.

Skupština RS-a zasjeda i sutra.