Narodna skupština RS
0

Prihvaćen Nacrt zakona o popisu stanovništva u RS

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske prihvatili su danas većinom glasova Nacrt zakona o popisu stanovništva u 2011. godini u RS-u, kojim je regulirano da izjašnjavanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti nije obavezno, a obrazac će sadržavati i pouku o tome.

Ovaj akt usvojen je, nakon duže rasprave, uz protivljenje poslaničkih klubova SDA - SDPBiH i Stranke za BiH, koji su prethodno tražili i da se povuče Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS-u. Za troškove popisa u RS-u, stoji u dokumentu, bit će potrebno 18 miliona KM, od ove pa do 2013.godine.

U Nacrtu zakona, koji je pripremio Zavod za statistiku RS-a, utvrđuje se ravnopravnost upotrebe jezika u popisu i zaštita prava manjina i zaštita ličnih podataka i da će se podaci, prikupljeni popisom, koristiti isključivo u statističke svrhe, osim podataka vezanih za Adresar poljoprivrednih gazdinstava. U toku je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o Senatu RS-a, kojim se uvode senatorske naknade.