BiH
67

Mutabdžija: Za djecu iz Konjević Polja neće biti nacionalne grupe predmeta

FENA
Goran Mutabdžija (Foto: Anadolija)
Goran Mutabdžija (Foto: Anadolija)
Za djecu u Konjević Polju neće biti obezbijeđena nacionalna grupa predmeta od prvog do šestog razreda osnovne škole jer u razredima nema dovoljan broj bošnjačke djece koji je uslovljen zakonom, kazao je danas u Sarajevu ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija.

On je, kao jedan od učesnika treće sjednice Konferencije ministara obrazovanja u BiH, naglasio da bi ispunjavanje tog zahtjeva roditelja bilo kršenje zakona.

"Obezbjeđenje nacionalne grupe predmeta uslovljeno je podnošenjem zahtjeva roditelja i brojem od 18 i više učenika u razredu, kako je propisano zakonom. U Konjević Polju broj učenika u razredu od prvog do petog razreda kreće se od 7 do 11, zbog čega nacionalna grupa predmeta postoji samo za razrede od 6 do 9 razreda osnovne škole", kazao je on.

Naglasio je da je problem u Konjević Polju razmatran u okviru tačke "Diskriminacija, asimilacija i segregacija u obrazovanju", te da je on inicirao da se tačka proširi i s terminom "politizacija", ocjenjujući evidentnim da je upravo slučaj u Konjević Polju ispolitiziran.

"Želimo kroz dijalog rješavati probleme, te birati školske odbore nacionalno izbalansirane. Polaskom djece u školu ova će se pitanja rješavati", kazao je on.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić ističe da je problem pitke vode i sanitarnog čvora, koji je također bio jedan od zahtjeva roditelja u Konjević Polju, skoro riješen, kao i da je u proceduri izbor novog školskog odbora.

On je na konferenciji predložio da se usvoji šest zaključaka, među kojima je i da se u BiH formira radna grupa koja će dogovoriti šta sve spada u nacionalnu grupu predmeta, kao i da se formira radna grupa koja će obići sve škole u BiH te utvrditi šta se od odredbi zakona poštuje, a šta ne. Također, predložio je da su sva ministarstva obrazovanja dužna obezbijediti svim učenicima da izučavaju nacionalnu grupu predmeta na svom jeziku.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović smatra da je današnja konferencija neopravdano proglašena "danom D" za obrazovanje u BiH zbog nedolaska na nastavu djece u pojedinim mjestima.

"Očigledno neki smatraju da te probleme treba prebaciti na ovu konferenciju koja je na državnom nivou, što nije moguće. Ovo ministarstvo ima samo savjetodavni karakter i ne može odlučivati ni o čemu. Na konferenciji ćemo raspravljati otvoreno da li i u kojoj mjeri u BiH ima pojava diskriminacije, asimilacije i segregacije i takve pojave moramo osuditi", kazao je on.

Nović podvlači da u ovom problemu sve institucije na svim nivoima imaju svoj dio odgovornosti, te da su nadležnosti vrlo jasno uređene.

"Mi smo spremni da podržimo izmjene zakona ili donošenje propisa, ali ćemo se isključivo dogovarati na bazi koncenzusa", kazao je on.

Konferenciji ministara obrazovanja u BiH prisustvovali su i kantonalni ministri obrazovanja te Distrikta Brčko.