BiH
7

Nema rješenja za đake bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polju

FENA
Mutabdžija s učenicima iz Konjević Polja (Foto: SRNA)
Mutabdžija s učenicima iz Konjević Polja (Foto: SRNA)
Roditelji bošnjačke djece u Konjević Polju danas nisu postigli konkretan dogovor s delegacijom Ministarstva prosvjete RS-a o rješavanju njihovih problema, tako da njihova djeca do daljnjeg opet neće pohađati nastavu, rekao je u izjavi za Fenu član Savjeta roditelja u Konjević Polju Vehid Dedić.

On kaže da na sastanku u Konjević Polju s resornim ministrom Goranom Mutabdžijom nije postignut dogovor u vezi s uvođenjem nacionalne grupe predmeta za bošnjačke đake te o pitanju sastava školskog odbora.

"Na ovom sastanku smo se vratili na sami početak, a ministar je došao da kaže da djeca nemaju pravo izučavati nacionalnu grupu predmeta", naveo je Dedić, naglasivši da roditelji ne odustaju od svojih zahtjeva koji predstavljaju minimum.

Napominje da djeca u skladu sa zakonom imaju pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta te da formiranje školskog odbora treba provesti u skladu sa brojem učenika ili brojem građana u mjesnoj zajednici.

Također, Dedić navodi da resorno ministarstvo namjerava od škole u Konjević Polju napraviti petogodišnju školu, a da djeca od petog do devetog razreda idu u školu u Kravici.

"Nećemo to dozvoliti, a alternativnu ćemo tražiti u što kraćem roku da bi naša djeca nastavila školovanje ili u FBiH ili Potočarima, ali ovdje na ovakan način neće", poručio je Dedić.

Prošle sedmice ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija održao je sastanak s roditeljima đaka bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja, nakon kojeg je saopćeno da je "postignut sporazum o svim pitanjima".

Ministar Mutabdžija je kazao tada da, budući da je školska godina počela 2. septembra, neće biti izmjene nastavnog plana i programa i da će se raditi po nastavnom planu i programu RS-a, ali, kako je naveo, specifične potrebe djece bošnjačke nacionalnosti bit će rješavane kroz vannastavne sadržaje.

Djeca su dan poslije krenula na nastavu, ali su roditelji poručili da se konkretizacija dogovora o rješavanju njihovih problema očekuje danas na sastanku s delagacijom Ministarstva prosvjete RS-a.

Roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja kod Bratunca odlučili su početkom septembra da njihova djeca ne pohađaju nastavu, dok nadležne institucije ne ispune njihove zahtjeve, kao što su uvođenje nacionale grupe predmeta, osiguranje sanitarnih uvjeta te adekvatno formiranje školskog odbora.

Zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva dolazili su i u Sarajevu tražeći od državnih institucija i međunarodnih organizacija rješavanje njihovih problema.