BiH
0

Ademović: Problem Konjević Polja postao je preskup problem

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnjem višesatnom sastanku pravnog zastupnika roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja Nedima Ademovića, predstavnika međunarodne zajednice te ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije nije postignut dogovor o rješavanju pitanja roditelja čija djeca od 2. septembra ne idu u školu jer im nije omogućeno da pohađaju nacionalnu grupu predmeta.

Nakon sastanaka novinarima se obratio Ademović koji je jasno najavio da će roditelji svoja prava tražiti sudskim putem, ali da su i dalje spremni na dogovor te da će nastaviti voditi pregovore s resornim ministarstvom RS-a kako bi njihova prava na nacionalnu grupu predmeta bila ispoštovana.

"Problem Konjević Polja postao je preskup problem i svi su zainteresirani za njega, ali ne zbog djece i roditelja iz Konjević Polja nego zbog svojih ličnih i političkih interesa. To je najvjerovatnije i razlog zašto se ne može riješiti problem Konjević Polja isključivo u okviru zakona i Ustava", istaknuo je Ademović.

Napomenuo je da ne postoji suštinski problem, nego problem forme što otvara perspektivu te je najavio da će se na tome raditi posebno jer ni jedna strana u pregovorima ne želi reći da su pregovori završeni.

"Nama nedostaje papir kojim će se potvrditi na koji način će djeca imaju pravo na obrazovanje u Republici Srpskoj te ukoliko ne možemo na ovaj način doći do tog papira tražit ćemo ga sudskim putem", zaključio je Ademović.

Potcrtao je da je međunarodna zajednica ovaj posao prepustila OSCE-u jer je u pitanje obrazovanja od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas OSCE bio najdublje involviran.

Novinarima se obratio i jedan od roditelja djece koji već 49 dana boravi u improviziranom šatorskom naselju ispred zgrade OHR-a Muhizin Omerović koji je jasno kazao da će roditelji svoju borbu nastaviti te da nikada neće odustati od svoje škole.

Najavio je da će najvjerovatnije sljedeće sedmice pozvati sve građana da im se pridruže u Sarajevu i da time pokažu protest prema ovakvom stanju.

Podsjetio je da je jedna od mogućnosti da djeca krenu u školu u Sarajevu, a druga je da se osigura prostor u Konjević Polju koji će biti izmješteno odjeljenje za bošnjačku djecu Konjević Polja, a nastavnici bi dolazili iz Sarajeva, o čemu će konačnu odluku donijeti roditelji.

Od 2. septembra učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.