BiH
0

Roditelji bošnjačkih učenika se sastaju u Konjević Polju

FENA
U Konjević Polju će danas Bošnjaci povratnici održati sastanak na kojem će razgovarati o rezultatima jučerašnjeg sastanka u Sarajevu s predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva.

"Iako nije donesen konkretan zaključak na jučerašnjem sastanku, vrlo smo zadovoljni. Razlog današnjeg sastanka jest i što vlasti u RS-u i socijalni radnici plaše roditelje", kazao je Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović.

Ponovio je da roditelji neće odustati od svojih zahtijeva, bez obzira na sve.

Roditelji bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja već 38 dana spavaju u šatorima ispred OHR-a u Sarajevu, dok djeca spavaju u Nedžarićima.

Od 2. septembra učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Jučer su roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja i Vrbanjaca imali sastanak s predstavnicima SDP-a, SDA, SBB-a i SBiH.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goran Mutabdžija i advokat roditelja djece iz Konjević Polja Nedim Ademović nisu jučer postigli dogovor da bošnjački đaci konačno krenu u školu, ali i dalje imaju očekivanje da će se doći do kompromisa, iako Mutabdžija ističe da će, ako do toga ne dođe do 23. novembra, škola u Konjević Polju biti zatvorena.

Nakon jučerašnjeg sastanka s resornim ministrom RS-a, Ademović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci potvrdio da ništa nisu dogovorili, već su razmijenili mišljenja i stavove o ovom problemu te dogovorili da će ubuduće intenzivno sarađivati da bi pokušali naći rješenje u skladu sa zakonskim i ustavnim okvirima u RS-u i BiH.

"Postoji optimizam, s obzirom na to da smo prepoznali jedni druge kao partnerske strane u iznalaženju dogovora i posebno u kontekstu sastanka s predstavnicima međunarodne zajednice, koji su opredijeljeni da podrže ove dogovore i pomognu iznalaženju rješenja", rekao je Ademović.

Ukoliko se dogovorom ne riješi problem bošnjačke djece, koji traže da se obrazuju na bosanskom jeziku, te izučavaju predmete koja se tiču bošnjačkog identiteta, najavljuje da će taj slučaj dobiti i sudski epilog da bi nadležni u toj oblasti odlučili ko je u pravu.

Roditelji su jučer izjavili da su spremni žrtvovati da njihova djeca izgube, zbog nepohađanja nastave, ovu školsku godinu, ali da od zahtjeva da njihova djeca imaju nastavu po programu nacionalne grupe predmeta neće odustati.