{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omerović: Ostajemo u šatorima ispred OHR-a

F
15.11.2013. u 13:15
0
20
Omerović: Ostajemo u šatorima ispred OHR-a
0
Omerović: Ostajemo u šatorima ispred OHR-a
Foto: Arhiv
Bošnjaci povratnici u Konjević Polje, zbog zahtjeva da se u nastavu za njihovu djecu uvede bosanski jezik i bošnjačka grupa predmeta, već 39 dana borave u šatorima ispred OHR-a u Sarajevu.
"Ne odustajemo od zahtijeva za nastavu za našu djecu, i uprkos lošim vremenskim uslovima, posebno niskim temperaturama tokom noći, ne idemo iz Sarajeva. Najbitnije je da nijedno dijete nije bolesno", kazao je Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović.

Dodao je da je jučer u Konjević Polju održan sastanak svih roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti na kojem je zaključeno da neće odustati od borbe da djeci osiguraju školovanje na maternjem jeziku i nastavu po programu nacionalne grupe predmeta.

Na sastanku je razgovarano o prijetnjama koje vlasti u Republici Srpskoj upućuju roditeljima da će, ukoliko se djeca ne vrate u školske klupe, ukinuti dječiji doplatak.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goran Mutabdžija i advokat roditelja djece iz Konjević Polja Nedim Ademović u srijedu nisu postigli dogovor da bošnjački đaci krenu u školu, ali i dalje imaju očekivanje da će se doći do kompromisa, iako Mutabdžija ističe da će, ako do toga ne dođe do 23. novembra, škola u Konjević Polju biti zatvorena.

Od 2. septembra učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: