BiH
0

Snijeg nije uplašio roditelje djece iz Konjević Polja, nastavljaju protest

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprkos niskim temperaturama i snježnim padavinama roditelji djece iz Konjević Polja i noćas su ostali ispred zgrade OHR-a u Sarajevu prespavavši pod šatorima.

"Ni nakon 52 dana naših protesta i boravka pod šatorima ispred OHR-a te sastanaka nismo blizu rješenja. Noć je bila jako hladna. Djeca su prespavala u hostelu u blizini. Ali mi ne odustajemo, jer nemamo drugih opcija", rekao je jutros Feni jedan od rodtelja Muhizin Omerović.

Najavio je da će se roditelji danas sastati s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i razgovarati o problemu nastave za bošnjačku djecu u Konjević Polju.

Od 2. septembra učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Posljednjih nekoliko dana kao moguća rješenja za povratak djece u školske klupe pominjani su upis u sarajevske škole ili eventualni dogovor s resornim ministarstvom u Vladi RS-a.

Zastupnik roditelja bošnjačkih učenika iz Konjević Polja Nedim Ademović izrazio je jučer zadovoljstvo sastankom članova Školskog odbora Osnovne škole "Petar Kočić" gdje su pripremljene odluke o izmjenama internih akata škole, a koje imaju za cilj da se sve odluke donose konsenzusom članova odbora i bez nametanja.

Rekao je da se sada čeka imenovanje Školskog odbora u novom sastavu, gdje i predstavnici roditelja treba da dostave svoje prijedloge za imenovanja.

Jedna od mogućnosti je da djeca krenu u školu u Sarajevu, a druga je da se osigura prostor u Konjević-Polju koji će biti izmješteno odjeljenje za bošnjačku djecu Konjević Polja, a nastavnici bi dolazili iz Sarajeva, o čemu će konačnu odluku donijeti roditelji.