vijesti
2

SBiH, SBB, SDP i SDA: Problem djece iz Konjević Polja je iznad naših međusobnih nesuglasica

Piše: E. Gorinjac
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Lideri i predstavnici stranaka SBiH, SBB, SDP i SDA, nakon sastanka sa roditeljima iz Konjević Polja i Vrbanjaca danas u Sarajevu, kazali su novinarima da pitanja povratka djece iz tih mjesta u školske klupe uz osiguranu nastavu iz nacionalne grupe predmeta nema alternativu i da napori da se do toga dođe nadilaze sve međustranačke nesuglasice.

Sastanak je trajao tri sata, a prisustvali su i predstavnici Islamske zajednice u BiH, kao i predsjednik Preporoda Senadin Lavić i predsjednik "Bošnjačkog pokreta BiH" Sejfudin Tokoć te predstavnik kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon sastanka je izjavio da je apolutna nadležnost i odgovornost na izvršnoj vlasti RS-a te da taj entitet ne pripada samo jednom narodu, kao ni njen obrazovni sistem.

"Ovo je vjerovatno najbitnije političko pitanje u ovom času u BiH i bitnije od rješavanja predmeta Sejdić-Finci", kazao je Izetbegović.

"Raspravljali smo danas jednu zaista tešku i za modernu Evropu neshvatljivu temu, a to je segregacija, aparthejd ili zovite kako hoćete, u školama. Mogu reći da su se SBB, SDP, SDA i Stranka za BiH u potpunosti usaglasile s tim da su zahtjevi roditelja nešto što RS, pogotovo predsjednik Dodik, mora ispoštovati", kazao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Sastanak lidera četiri stranke iduće sedmice

On je dodao da će se u konačnom rješavanju ovog problema koristiti sva raspoloživa pravna i demokratska sredstva kako bi djeca imala ustavno pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Radončić je najavio da će se lideri ove četiri stranke sastati u narednih nekoliko dana, a potom će usvojene zahtjeve predočiti Dodiku i drugima u izvršnoj vlasti RS-a sa eksplicitnim zahtjevom da se oni zaista i moraju izvršiti.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić je dodao da se nada da će se naći sagovornici u RS koji će riješiti problem ove djece i njihovih roditelja.

"Nadam se da će se stvoriti uvjeti za pohađanje nacionalne grupe predmeta za svu bošnjačku i hrvatsku djecu u RS-u. RS samo u svom nazivu ima to što ima, a inače naš jedinstveni stav je da je to svakako dio BiH", kazao je Jerlagić.

Jedan od potpredsjednika SDA Asim Sarajlić je kazao da ovo nije samo pitanje Konjević polja već i mnogih drugih mjesta u RS-u gdje roditelji imaju iste zahtjeve i počinju ih javno iznositi ohrabreni primjerom roditelja iz Konjević Polja.

"Pokušali smo i ranije, ne samo posjećivati te šatore i davati neku političku dozu tom događaju, nego smo i kroz institucije sistema nastojali naći rješenje. Pokušali smo kroz Vijeće ministara i Parlament BiH određenim zaključcima natjerati predstavnike vlasti u RS da urade što moraju. Postojeći ustavni i zakonski okvir iz ove oblasti daje za pravo ovim ljudima da se njihovo pravo i implementira. Nažalost ovdje nema političke volje i volje onih kojima su danas puna usta EU, integracija i slično. Posebno Dodik svojim građanima, a ova djeca jesu građani i RS-a, ne dozvoljava uživanje osnovnih ljudskih prava. U Parlamentu nismo uspjeli implementirati zaključke jer su sve stranke iz RS-a bile protiv", kazao je Sarajlić.

Ministar obrazovanja FBiH Damir Mašić je naglasio da ono za šta se zalažu ove stranke ne podrazumijeva samo djecu iz Konjević Polja, već pravo sve djece na cijeloj teritoriji BiH.

"Nakon sastanka iduće sedmice na najvišem nivou kada su u pitanju ove stranke, tražit će se razgovori sa zvaničnicima RS-a, ali ne samo s njima, nego i sa predstavnicima OHR-a i sa kancelarijuom Petera Sorensena. Očekujemo da se vlasti u RS uozbilje, jer što se bude više odugovlačilo njima će se to obiti o glavu. Krajnje je vrijeme da se spusti lopta. Ne vidim više koji je njihov interes u ovome, jer objektivno to više nije nešto na osnovu čega mogu skupiti političke poene", kazao je Mašić.

Ministar je dodao da je i Vlada FBiH do sada podržavala sve projekte koji su u interesu države BiH te da ne treba imati sumnje da će uraditi sve što može i u ovom slučaju.

Tokić i Lavić su itaknuli da ohrabruje jedinstvo ove četiri stranke u rješavanju problema. Smatraju da rješenje treba tražiti u dugoročnoj promjeni obrazovnog sistema u RS te da je ovo agresija na ustav BiH.

Ne prihvatamo alternativna rješenja

"Nakon dugo godina je u Sarajevu demonstrirana politička volja i odlučnost stranaka iz Sarajeva. Pitanje obrazovanja je jedno od najbitnijih u zemlji, a kroz njega se sata provodi aparthejd i diskriminacija", kazao je Lavić.

Predstavnik roditelja Muhizin Omerović je novinarima rekao da je ovo jedan u nizu sastanaka i da im je satisfakcija to što su vidjeli da su predstavnici stranaka doista ujedinjeni u ovome.

"Ništa konkretno nije dogovoreno. Za nas konkretno znači da djeca budu u školskim klupama i da ne budu diskriminisana. Ne prihvatamo nikava alternativna rješenja, i ovdje ih je bilo. Ali za nas dolazi u obzir samo škola u Konjević Polju", kazao je Omerović te dodao da je "međunarodna zajednica vršila pritisak na roditelje" te da će kada se sve ovo završi javno reći o kakvim se pritiscima radi.

Koordinator Koalicije Prvi mart Emir Suljagić je naglasio da je za ovu situaciju odgovorno Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a.

"Vrlo je indikativno to što je ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija danas pristao odmah da se sastane s advokatom roditelja što znači da nije siguran da je to što radi zakonito", dodao je Suljagić.

Djeca i roditelji i dalje ostaju pod šatorima ispred OHR-a, a iduće sedmice će nakon sastanka predsjednika ovih stranaka biti jasno s kakvim zahtjevima će ići prema vlastima RS-a.