BiH
6

Mašić: Probleme djece u Konjević Polju treba rješavati ministarstvo u RS-u

Anadolija
Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH bit će uključeno u rješavanje problema s nacionalnom grupom predmeta i spremno je da insistira da kantoni implementiraju u FBiH sve ono što se traži i u Republici Srpskoj, rekao je danas ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić.

Nakon sastanka sa predstavnicima roditelja djece koja pohađaju Osnovnu školu "Petar Kočić", područna škola u Konjević Polju, Mašić je istakao kako problem sa kojim se susreću ovi roditelji i djeca može i treba riješiti jedino Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a u saradnji sa lokalnom zajednicom.

"Problemi povratničke populacije ne samo u Konjević Polju, ne samo u regiji istočne Bosne, već na području cijele BiH, datiraju još od vremena povratka na te prostore. Objektivno postoje tri osnovna i mala zahtjeva koje je trebalo resorno ministarstvo u RS-u riješiti i bez da čeka zahtjeve koje imamo sada, jer se i godinama prije obavezivalo da će ih riješiti", istakao je Mašić.

Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke uključit će se i djelovati u pravcu pronalaska rješenja, kazao je Mašić, te dodao da će u saradnji sa Ministarstvom za raseljena lica i izbjeglice FBiH, sa sredstvima kojima raspolažu, ponuditi besplatne udžbenike za grupu nacionalnih predmeta.

Nakon nedavnog razgovora sa ministrom prosvjete i kulture RS-a Goranom Mutabdžijom, Mašić je kazao kako su se usaglasili da na predstojećoj konferenciji ministara obrazovanja na nivou BiH, koja će biti održana 24. septembra, bude delegirano i ovo pitanje.

"Neke stvari je potrebno rješavati na nivou BiH i posebno mi je drago što su kolege iz RS-a nakon godina negiranja shvatili da je neke stvari potrebno rješavati na državnom nivou, ne ulazeći nikome u nadležnost", naglasio je Mašić.

On je podsjetio da ni u FBiH nije idealna situacija, da još uvijek postoje "dvije škole pod jednim krovom", ali kako bojkota nastave još uvijek nigdje nema.

"Međunarodna zajednica ne smije okretati glavu od ovog problema. Privremeni sporazum je potpisan pod patronatom OSCE-a i kompletne međunarodne zajednice. Moje pitanje je zašto se ne vrši nadzor sporazuma. Insistiraćemo da se ovo pitanje riješi na nivou BiH, ali dok ne dođe do toga, resorno ministarstvo u RS-u mora isporučiti ono što je njihova obaveza", kazao je Mašić.

Predsjednik Vijeća roditelja Osnovne škole "Petar Kočić", područna škola u Konjević Polju, Muhamed Ahmetović istakao je da problemi sa kojima se oni susreću datiraju još od samog povratka i polaska djece u školu.

"Izborom novog vijeća najavili smo da ćemo ove probleme rješavati. Pozivamo sve relevantne institucije, međunarodnu zajednicu i ministarstvo, koji nam mogu pomoći da dođe do konačnog rješenja. Spremni smo raditi i vikendom kako bi naša djeca imala normalne uslove", poručio je Ahmetović.

Iako su se obratili i OSCE-u i Uredu Visokog predstavnika u BiH, odgovor za sastanak nisu dobili, kazao je Ahmetović, te dodao da roditelji traže odgovore na pitanja zašto niko do sada nije radio na rješavanju problema sa kojima se susreću njihova djeca.

Bošnjački povratnici u Konjević Polje odlučili su da od početka ove školske godine ne šalju djecu na nastavu dok nadležni ne ispune njihov zahtjev za uvođenjem nacionalne grupe predmeta u nastavu.