Sud BiH
0

Muderizović i ostali negirali krivicu za zločine nad Srbima

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Besim Muderizović, Ramiz Avdović i Julijan Nikolai Vintila izjasnili su se danas u Sudu BiH da nisu krivi za zločine počinjene nad srpskim civilima u logoru Viktor Bubanj u Sarajevu.

Oni su optuženi da su od kraja juna do kraja novembra 1992. godine učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja srpskih civila.

   Prema navodima optužnice Tužilaštva BiH, Muderizović je tada obavljao funkciju zamjenika upravnika na petom spratu Okružnog zatvora i komandira vojnog zatvora u bivšoj kasarni Viktor Bubanj u Sarajevu, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora i bivšoj kasarni Viktor Bubanj, a Vintila - kuhar i stražar u vojnom zatvoru u toj kasarni.

   Zatvoreni srpski civili u bivšoj kasarni bili su podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, povredama tjelesnog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, navedeno je u optužnici.

   Optuženima se stavlja na teret da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja srpskih civila tako što su privedene civile sa područja grada Sarajeva prihvatali i protivzakonito zatvarali u bivšoj kasarni Viktor Bubanj, gdje su bili podvrgnuti mučenju, te nanošenju povreda fizičkog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad.

   Posljedica toga je smrt 18 zatvorenika.

   Prema podacima Tužilaštva BiH, u bivšoj kasarni Viktor Bubanj bilo je zarobljeno najmanje 200 srpskih civila, kojima nije bio saopšten razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak.
   Suđenje Muderizoviću, Avdoviću i Vintili počeće za 30, a najkasnije za 60 dana.