{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH: Muderizović, Avdović i Vintila odbacili krivicu

S
18.1.2012. u 14:01
0
0
Sud BiH: Muderizović, Avdović i Vintila odbacili krivicu
0
Sud BiH: Muderizović, Avdović i Vintila odbacili krivicu
Besim Muderizović, Ramiz Avdović i Julijan Nikolai Vintila izjasnili su se danas u Sudu BiH da nisu krivi za zločine počinjene nad srpskim civilima u logoru "Viktor Bubanj" u Sarajevu.
Oni su optuženi da su od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja srpskih civila.

Prema navodima optužnice Tužilaštva BiH, Muderizović je tada obavljao funkciju zamjenika upravnika na petom spratu Okružnog zatvora i komandira vojnog zatvora u bivšoj kasarni Viktor Bubanj u Sarajevu, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora i bivšoj kasarni Viktor Bubanj, a Vintila - kuhar i stražar u vojnom zatvoru u toj kasarni.

Zatvoreni srpski civili u bivšoj kasarni bili su podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, povredama tjelesnog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, navedeno je u optužnici.

Optuženima se stavlja na teret da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja srpskih civila tako što su privedene civile sa područja grada Sarajeva prihvatali i protivzakonito zatvarali u bivšoj kasarni Viktor Bubanj, gdje su bili podvrgnuti mučenju, te nanošenju povreda fizičkog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad.

Posljedica toga je smrt 18 zatvorenika.

Prema podacima Tužilaštva BiH, u bivšoj kasarni Viktor Bubanj bilo je zarobljeno najmanje 200 srpskih civila, kojima nije bio saopšten razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak.

Suđenje Muderizoviću, Avdoviću i Vintili počeće za 30, a najkasnije za 60 dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: