BiH
0

Sud BiH: Potvrđena optužnica za zločine u kasarni Viktor Bubanj

FENA
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 15. decembra optužnicu u predmetu Besim Muderizović i drugi, koja Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića i Iliuan-Nicolae Vintilu tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Besim Muderizović, u svojstvu zamjenika upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandira vojnog zatvora u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu, optuženi Ramiz Avdović u svojstvu komandira straže na petom spratu Okružnog zatvora i bivšoj kasarni "Viktor Bubanj" i optuženi Iliuan-Nicolae Vintila, u svojstvu kuhara i stražara u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", u periodu od kraja juna 1992. godine do kraja novembra 1992. godine, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Zatočeni civili bili su podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, nanošenju povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, saopćeno je iz Suda BiH.