{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo suđenje optuženima za zločine u kasarni "Viktor Bubanj"

F
FENA
22.3.2012. u 18:32
0
9
Počelo suđenje optuženima za zločine u kasarni "Viktor Bubanj"
0
Počelo suđenje optuženima za zločine u kasarni "Viktor Bubanj"
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i odbrana, počelo je suđenje Besimu Muderizoviću, Ramizu Avdoviću i Iliuan-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.
Prema optužnici Državnog tužilaštva, Muderizović, Avdović i Vintila su od kraja juna do kraja novembra 1992., kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu zatočeni civili srpske nacionalnosti bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, te prisiljavani na rad.

Muderizović je, kako stoji u optužnici, bio komandir vojnog zatvora u kasarni “Viktor Bubanj” i zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu, Avdović komandir straže u ovim objektima, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Muderizović i Avdović nalaze se u pritvoru od oktobra ove godine, dok se Vintila brani sa slobode.

Čitajući optužnicu, Dževad Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da su optuženi “svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem, doprinijeli protivzakonitim zatvaranju, povredama tjelesnog integriteta ili zdravlja, te prisiljavanju na prinudni rad’’ zatočenika.

“Besim Muderizović nije poduzeo mjere za poboljšanje uslova higijene i ishrane zatočenika. Civili su bili smješteni u neuslovnim prostorijama, bez kreveta i bez prekrivača. (…) Iako su postojali uvjeti, nije im pružena adekvatna medicinska pomoć”, rekao je Muratbegović.

Iznoseći uvodnu riječ, Tužilaštvo BiH je naglasilo kako će dokazati da su zatočene civile premlaćivali optuženi Avdović i Vintila, zajedno s drugim stražarima, te da su zatočenici vođeni na prinudni rad, gdje su ih stažari i vojnici u više navrata premlaćivali.

“Izjavama svjedoka dokazat ćemo da su prostorije kasarne ‘Viktor Bubanj’ korištene za pritvor od 100 do 200 osoba. Civili su dovođeni iz svojih kuća, a među njima je bilo između 15 i 20 žena. (…) Dokazat ćemo i da zatočeni civili nisu pripadali vojnim strukturama”, rekao je tužilac Muratbegović.

Odbrana prvooptuženog Muderizovića je kazala da je optužnica Tužilaštva BiH neosnovana i da predstavlja “vještu pravnu konstrukciju”, te da će tokom dokaznog postupka dokazati da njihov branjenik nije imao saznanja o udruženom zločinačkom poduhvatu, prenosi BIRN - Justice Report.

Prvi svjedok Državnog tužilaštva bit će saslušan 28. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: