Traže pomoć
45

Mostar: Udruženje za djecu sa invaliditetom "zarobljeno" na gradilištu bazena, nemaju uslove da presele

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostarsko udruženje "Sunce" za djecu sa invaliditetom je zarobljeno na gradilištu budućeg olimpijskog bazena u Mostaru i ugroženo mu je djelovanje, jer objekat u kojem su smješteni treba da se ruši, a nemaju uslove da presele u novi objekat koji im je izgradio Grad Mostar.

Direktorica navedenog udruženja Erna Topuz nam kaže da su dovedeni u nezavidnu situaciju i da im je potrebna pomoć da se agonija u koju su zapali što brže okonča.

Ugrožen rad

"Trenutno smo u objektu koji treba da se ruši, a novi objekat koji je izgradio Grad Mostar i u koji trebamo preseliti još nema ni priključke za vodu, struju i kanalizaciju. Pored toga je još mnogo posla koji treba uraditi da bi mogli preselili. Osim što treba urediti prostorije, objekat treba ograditi, jer se nalazi uz rijeku Neretvu, te urediti parter da se može izaći iz objekta i zaista nam je potrebna svaka pomoć u tom izazovnom poslu", kazala je Topuz za Klix.ba.

Ističe kako želi biti korektna prema Gradu Mostaru koji im je sagradio novi objekat i ne kočiti izgradnju olimpijskog bazena, ali naglašava da im istovremeno treba podrška šire društvene zajednice da se objekat završi što prije, kako bi mogli preseliti pod novi krov.

Naglasila je, da njihov boravak u objektu koji se treba rušiti, osim što koči radove na izgradnji olimpijskog bazena i njima pričinjava otežano fukcionisanje dok mašine oko njih rade.

"Mi želimo izaći što prije, ali ne možemo na ulicu i zbog teške situacije u kojoj se nalazimo, svi zaposlenici i korisnici su veoma zabrinuti nad budućnosti i funkcioniranju, i zaista nam je potrebna svaka pomoć da to što brže realizujemo", kazala je Topuz za naš portal.

Osim priključaka struje, vode i kanalizacije, gdje Grad Mostar pokriva troškove jer je riječ o gradskom objektu, kako navodi, udruženju su potrebni kuhinja po mjeri, frižider, klima 7kW, dva konvektora, prostirke za pod, TV, ograda i zid oko dvorišta te alarmni sistem zbog sigurnosti korisnika i imovine. Zatim slijede stolovi za edukacije, uređenje i dekoracija prostorija.

Egzistira 25 godina

Udruženje Sunce, kako je podsjetila, prethodnih 25 godina, koliko egzistira, radi na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom (OSI), kroz socijalizaciju, dnevno zbrinjavanje, podršku stanovanju u lokalnoj zajednici, edukacije, osposobljavanje za rad i zapošljavanje, te podršku porodicama, a kako bi osobe s invaliditetom mogle živjeti dostojanstvenije, bez prepreka i predrasuda, učestvujući u svim sferama života.

Udruženje Sunce radi sa 90 registrovanih korisnika, različitog stepena invaliditeta, uzrasta, spola i etničke pripadnosti. Pojedini su vezani za krevet i kolica, ali su u svakodnevnoj komunikaciji sa udruženjem, dok drugi dolaze na radionice i edukacije, te za njih desetak organizuju dolazak na dnevni boravak.

Iako bez stalnog izvora financiranja, "Sunce" opstaje i uspješno realizuje brojne aktivnosti uz podršku volontera i dobrih ljudi iz zemlje i inostranstva više od dvije decenije.

Potrebna pomoć

Zbog toga, pozivaju sve ljude dobre volje da im pomognu, te uskladu sa svojim mogućnostima izvrše uplatu za Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim i kombinovanim teškoćama "Sunce", Južni logor bb, Mostar na žiroračun kod Raiffeisen bank na broj 1610200003350090 za KM. Donatori iz inostranstva uplate mogu izvršiti u eurima kod Raiffesen bank DD BiH, Zmaja od Bosne bb Sarajevo, Swift: RZBABA 2S, IBAN: BA391610200003350090.

Za sve dodane informacije zaintereosavni mogu kontaktirati udruženje pozivom na broj 061 154 188 ili putem službene stranice.