Zbog više krivičnih djela
12

Tokom akcije "Black Tie vrh" SIPA pretresala kancelarije u zeničkoj bolnici

I. Sa.
Ilustracija (Foto: A. K./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: A. K./Klix.ba)
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas na području Zenice u operativnoj akciji "Black Tie vrh" realizovali pretres kancelarije u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Korisnik je jedna od osumnjičenih osoba u predmetu.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela "Organizovani kriminal" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti provedene su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i produžio pritvor za još dva mjeseca Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać koji su uhapšeni u akciji "Black Tie 2" te se sumnjiče za organizirani kriminal.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Adnana Smajlovića, Dženisa Kadrića, Boška Jerkovića, Sančeza Jukića, Ibru Miladina, Dražena Čobovića, Aidu Halać, Adnu Helić, Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Nedžada Suljevića, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Elmira Sarića, Smaila Šikala, Husmira Gabeljića, Fatiha Kola, Almira Serdarevića i Suvada Sačića da su počinili krivična djela "Organizovani kriminal" i "Pranje novca" iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Mustafu Selmanovića tužilaštvo sumnjiči da je počinio krivično djelo "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja", "Primanja nagrade ili drugog oblika koirsti za trgovinu uticajem" iz Krivičnog zakona FBiH u vezi sa krivičnim djelom "Organizovani kriminal".

Dženisa Kadrića, Dražena Čobovića, Senada Kadića, Adina Ćatića i Emira Druškića Tužilaštvo sumnjiči da su počinili krivično djelo "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" i krivično djelo "Primanja dara i drugih oblika koristi" iz krivičnog zakona FBiH.

Vahidina Munjića Tužilaštvo sumnjiči za krivično djelo "Zloupotreba položaja i ovlaštenja" iz Krivičnog zakona FBiH.

Seada Preljevića, Davora Curla, Gordanu Memiju i Ermina Alamerovića Tužilaštvo sumnjiči za "Pranje novca" iz Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo sumnjiči Edina Kačara da je počinio krivično djelo Odavanje tajnih podataka BiH.