{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: Oko 150 građana protestovalo na Španskom trgu

F
16.2.2014. u 17:27
70
21
Mostar: Oko 150 građana protestovalo na Španskom trgu
70
Oko 150 građana okupilo se danas na Španskom trgu u Mostaru kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i u zemlji, pozivajući i ostale građane da im se pridruže.
Obraćajući se prisutnima Muhamer Hindić prenio je demonstrantima pozdrave i podršku predsjednika Unije neovisnih sindikata Josipa Milića, kojeg su članovi Plenuma građana posjetili danas u Kliničkoj bolnici Mostar.

Demonstranti su ponovno pozvali gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića da dođe i da im se obrati.

Hindić je iskazao zadovoljstvo što su na protest počeli stizati profesori i intelektualci. Naime, na protestu je primijećen univerzitetski profesor Mile Lasić.

"Ovdje nema nacionalizma već građani socijalno protestuju", istaknuo je Hindić te ponovio kako su ovo mirni protesti, bez paljenja i rušenja.

Glasnogovornik Plenuma građana i građanki Mostra Feđa Fajić kazao je kako sutra u pet do dvanaest idu u Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona kako bi predali četiri zahtjeva koja su utvrđena jučer na Plenumu građana.

Riječ je o zahtjevima za smjenu Vlade HNK-a, ukidanje paušala i beneficija političarima, kao i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom na nivou HNK-a, kao i službeni izvještaj MUP-a HNK-a o demonstracijama u Mostaru i aktivnostima koje poduzimaju u procjeni sigurnosnog stanja u HNK-u kao i imena svih osoba koje su privedene na informativne razgovore.

"Ovim putem im šaljemo poruku da se ne sakrivaju nego da odgovorno prihvate naše zahtjeve i da se o njima što prije izjasne", istaknuo je Fajić.

Kazao je kako su sinoć unutar Plenuma građana formirali razne grupe (za medije, za koordinaciju među plenumima, za animiranje građana i sl.), te da će se rezultati rada tih grupa već sutra vidjeti.

Današnji protest protekao je bez incidenata, uz prisustvo većeg broja policajaca.

Protest se nastavlja i sutra na Španskom trgu, nakon čega će se održati Plenum građana u OKC-u Abrašević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: