BiH
0

I danas mirni protest građana na Španskom trgu u Mostaru

FENA
(Foto: FF PIXMOSS)
Oko dvije stotine građana okupilo se danas u 16 sati na Španskom trgu u Mostaru kako bi još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i u zemlji, pozivajući i ostale građane da im se pridruže.

Obraćajući se prisutnima Muharem Hindić - Mušica, mostarski aktivista za ljudska prava, zamolio je sve građane Mostara da se pridruže protestima i da se ne trabaju plašiti nikoga. Poručio je da mladi moraju da preuzmu vlast i da je ovo njihovo vrijeme.

"Ovaj točak lagano se okreće, on lagano ide. Mladi nas vode u novi svijet i u to ćete se uvjeriti", kazao je Hindić.

Podršku protestima građana Mostara uputio je Mostarac, akademik, pisac i publicista Predrag Matvejević. U pismu podrške, koje je pročitano na protestu, Matvejević kaže kako osuđuje paljevine te da je protivnik dijeljenja grada na dvoje, navodeći kako je posebno važno da ovi protesti, koji su izazvani uskraćivanjem slobode i hljeba ljudima, ne budu agresivni, da ih oni kojima ne odgovaraju ne prikažu u drugačijem svjetlu.

"U svakim protestima uvijek postoji manjina koja vuče na svoju stranu. Demonstrantima poručujem da izbjegnu takvu manjinu i da govore samo u ime poniženih, gladnih, obespravljenih i osiromašenih. U BiH je mnogo ljudi koji hoće da se bore protiv toga", poručio je Matvejević u pismu.

Na protestu je najavljeno kako će se u 17 sati u OKC-u Abrašević održati plenum građana Mostara na kojem bi se trebali konkretizovati zahtjevi protestanata.

Današnji protest protekao je bez incidenata, uz prisustvo većeg broja policajaca.