BiH
0

Mostar: Oko stotinu građana protestovalo na Španskom trgu

Klix.ba
FF PIXMOS/Klix.ba
(FF PIXMOS/Klix.ba)
Oko stotinu građana okupilo se danas na Španskom trgu u Mostaru kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i u zemlji.

Prisutni građani potpisivali su peticiju koju je pokrenuo Plenum građana i građanki Mostara, a peticijom se traži ispunjenje četiri zahtjeva koja su predali Skupštini HNK.

Plenum traži smjenu Vlade HNK, ukidanje paušala i beneficija političarima, kao i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, zatim usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom te službeni izvještaj kantonalnog MUP-a o neredima na protestima u Mostaru 7. februara.

"Do sada je prikupljeno oko 500 potpisa, a nakon Mostara potpisivanje peticije bit će organizirano i u drugim gradovima HNK" kazao je glasnogovornik Plenuma građana i građanki Mostara Feđa Fajić.

Fajić je također istakao kako je na jučerašnjem plenumu građana iznesen i zahtjev hitnog prestanka zaduživanja kod MMF-a i drugih stranih kreditnih organizacija, jer se, kako je kazao, tim novcima kupuje socijalni mir.

Današnji protesti u Mostaru protiču bez incidenata, uz prisustvo policije, a bit će nastavljeni i sutra u 17 sati. Za vremenske termine održavanja protesta u idućim danima javnost će biti obaviještena na vrijeme.

Inače, predsjednik Skupštine HNK-a Ramiz Jelovac (SDA) prošle je sedmice podnio ostavku, dok je predsjednik Vlade HNK-a Denis Lasić (HDZ BiH) ranije kazao kako nema namjeru odstupiti sa svoje pozicije.

Sjednica Skupštine najavljena je za 28. februar s već utvrđenim dnevnim redom, što znači da zastupnici neće razmatrati preostala dva zahtjeva Plenuma građana i građanki Mostara. Odnosno, na dnevnom redu se neće naći ukidanje paušala i beneficija političarima kao i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama i smjena Vlade HNK.