BiH
0

Dvadeseti dan protesta u Mostaru: Peticiju potpisalo 2.000 građana

FENA
Foto: FFPIXMOS/Klix.ba
(Foto: FFPIXMOS/Klix.ba)
Već 20 dana traju protesti građana u Mostaru, a danas se na Španskom trgu okupilo oko 50 građana kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i u zemlji.

Član Koordinacijskog odbora Plenuma građana i građanki Mostara Zdenko Bubaš istakao je kako je do sada prikupljeno oko 2.000 potpisa građana, koji su potpisali peticiju koju je pokrenuo Plenum građana i građanki Mostara, a peticijom se traži ispunjenje četiri zahtjeva koja su predali Skupštini HNK.

Plenum traži smjenu Vlade HNK, ukidanje paušala i beneficija političarima, kao i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, zatim usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom, te službeni izvještaj klantonalnog MUP-a o neredima na protestima u Mostaru 7. februara.

Današnji protesti u Mostaru protekli su bez incidenata, uz prisustvo policije, a bit će nastavljeni i sutra u 17 sati.

Za sutra u 9 sati najavljena je sjednica Skupštine HNK, koja će se održati u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača". Prema već utvrđenom dnevnom redu, zastupnici će razmatrati usvajanje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom te službeni izvještaj kantonalnog MUP-a o protestima u Mostaru 7. februara. No, neće raspravljati o dva zahtjeva Plenuma građana koja se odnose na ukidanje paušala i beneficija političarima kao i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama i smjena Vlade HNK.

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine najvjerovatnije se neće birati nasljednik Ramiza Jelovca, koji je podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Skupštine, jer Klub Bošnjaka u tom zakonodavnom tijelu još nije zauzeo službeni stav oko njegove ostavke.