BiH
38

Mostarci i danas izašli na proteste

FENA
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
Oko 60 građana okupilo se danas na Španskom trgu u Mostaru kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i u zemlji.

Demonstracije su protekle bez incidenata, uz prisustvo policije.

Prisutni građani potpisivali su peticiju koju je pokrenuo Plenum građana i građanki Mostara, a peticijom se traži ispunjenje 4 zahtjeva koje su predali Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona. Plenum traži smjenu Vlade HNK, ukidanje paušala i beneficija političarima, kao i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, zatim usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom te službeni izvještaj kantonalnog MUP-a oneredima na protestu u Mostaru 7. februara.

Plenum građani i građanki Mostara počeo je zasjedati u 17 sati u prostorijama OKC-a Abrašević.

Inače, predsjednik Skupštine HNK Ramiz Jelovac (SDA) prošle sedmice je podnio ostavku, dok je predsjednik Vlade HNK Denis Lasić (HDZ BiH) ranije kazao kako nema namjeru odstupiti sa svoje dužnosti.

Kako je danas za Fenu izjavio potpredsjednik Skupštine HNK Luka Faletar, sjednica Skupštine održat će se u petak, 28. februara s već utvrđenim dnevnim redom što znači da zastupnici neće razmatrati preostala dva zahtjeva Plenuma građana i građanki Mostara. Odnosno, na dnevnom redu se neće naći ukidanje paušala i beneficija političarima kao i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama i smjena Vlade HNK.

Tokom sjednice razmatrat će se analiza stanja sigurnosti na području HNK, s posebnim osvrtom na događanja od 7. februara, odluka o razrješenju ministra MUP-a HNK, Nacrt proračuna za 2014. godinu, te pokretanje procedure oko izrade Zakona o zaštiti porodica s djecom.