BiH
7

Mogherini i Hahn: Sada je prilika da se odgovori na očekivanja građana BiH

Piše: E. G.
Nakon sastanka sa političkim liderima u BiH visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini te komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn kazali su da je ovo njihova prva zajednička posjeta našoj zemlji, ali ne i posljednja. Naprotiv, naredna će uslijediti već za nekoliko dana, što samo po sebi govori o novom načinu funkcioniranja Evropske komisije, što podrazumijeva blisku saradnju i koordinirani pristup.

"Razmatrali smo na koji način možemo iskoristiti ovaj period nakon izbora u BiH i izbora u EU. Ovo je način da se predstavnici BiH i EU približe, ne samo deklarativno, već i na konkretan način", kazala je Mogherini.

Dodala je da je ovo način da se utvrdi postoji li volja, ne samo kod građana BiH, već i njihovih političkih lidera, da se pokrene nova faza približavanja BiH ka EU.

"Prvi utisak koji smo stekli je taj da je civilni sektor itekako spreman da se ubrza proces evropskih integracija. Istovremeno postoji i značajna politička volja koju smo mogli vidjeti iz prve ruke u okviru institucija i stranačkih lidera. Postoji volja da ispune očekivanja i počnu djelovati na nekim novim osnovama. Što se nas tiče, za BiH nema spuštanja kriterija u EU integracijama, uvjeti su isti, ali ono što možemo promijeniti je unaprijediti pristup konkretnim pitanjima, prvenstveno u smislu socijalno-ekonomskih reformi", rekla je Mogherini.

Novinarima je saopćila kako će o današnjim sastancima podnijeti izvještaje i ministrima vanjskih poslova EU te dati svoje ocjene o spremnosti domaćih lidera na saradnju.

"Sa ministrima ćemo razmatrati zajedno i kakav će biti pristup EU u ovom procesu. Ovo nije samo deklarativna podrška BiH i ona može biti zaista šansa za BiH i njene lidere da ostvare napredak", kazala je visoka predstavnica Evropske unije.

Komesar Hahn je dodao da je EU već pružila ruku i ponudila ono što je mogla te da ostaje da se vidi kako će raditi domaći lideri.

"Današnji sastanci su bili obećavajući i pozitivni. Što se tiče sastanka sa predstavnicima civilnog društva, vidjeli smo različita razmišljanja o određenim temama. Mi smo tu da iskoristimo poticaj određenih zemalja članica (inicijativa Velike Britanije i Njemačke) za drugačiji pristup BiH, a ta inicijativa je kasnije prerasla u inicijativu EU. Uvjeravam vas da je ovo jedna u nizu posjeta kroz koje ćemo pratiti i pomagati ovaj proces. ovdje nije riječ samo o riječima, već su bitni i opipljivi rezultati koje će moći vidjeti i građani BiH", kazao je Hahn.

Spomenuo je i to da ankete pokazuju kako ogroman broj građana BiH želi da ova država bude dio EU, ali da je taj proces na političarima, ali i civilnom društvu.

"Potrebna vam je snažna država koja može zastupati vaše interese u ovakvim pregovorima, a također vam je važan i interni mehanizam koji će odgovoriti na sve zahtjeve saradnje sa samom Unijom", rekao je Hahn.

On je dodao da je na svakoj od zemalja da odlučuje o svojoj budućnosti, pa i na BiH, ali da interakcija sa EU zahtijeva da zemlja govori jedinstvenim glasom.

U budžetu EU za BiH je bilo u prošlosti predviđeno 80 miliona eura, rekao je Hahn i dodao da je iskorišteno samo pola toga jer se političari u BiH nisu mogli usaglasiti kako da utroše ta sredstva.

"Mi smo spremni uvećati budžet i to kada se postigne sporazum, odnosno ako bude postojala politička volja. Dakle, povećali bi budžet i to prvenstveno kako bi dali svoj doprinos u realizaciji sporazuma za rast i zapošljavanje koji podrazumijeva provođenje raznih reformi. Ovaj negativni proces 'odljeva mozgova' želimo pretvoriti u pozitivni poroces koncentracije znanja i vještina", rekao je Hahn.

Mogherini je navela da joj je vrlo dobro poznata prošlost ove zemlje i politički odnosi u njoj te da joj je poznato i to da je EU zajednički cilj i Evrope i građana ove zemlje.

"Ovo je prilika da se odgovori na očekivanje građana ove zemlje. Svih građana, bez obzira na to gdje žive. Odnekud moramo krenuti. Ovo je polazna tačka, ovo je motor. Ako ga imamo, onda gledamo imamo li ključeve da ga pokrenemo. I evo, gledamo imamo li taj ključ", rekla je predstavnica EU.