BiH
0

Hahn: Vrijeme je da bh. političari konačno ispune obećanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izjavio je danas, uoči sastanka ministarskog vijeća šefova diplomatija Evropske unije u Briselu, da je vreme da politički lideri u Bosni i Hercegovini ispune obećanja i krenu u korjenite reforme.

"Nakon izbora imamo novi zamah", rekao je Hahn novinarima i dodao da je uvjeren da će ministri danas podržati inicijativu Njemačke i Velike Britanije da se Bosni ponude značajna finansijska sredstva ukolko prevaziđu razlike i otklone prepreke na evropskom putu.

"Imao sam veoma dobre razgovore u Sarajevu i tamošnji političari znaju da je vrijeme da ispune obećanja", kazao je komesar, koji je s visokom prestavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost nedavno boravio u glavnom gradu BiH.

Federica Mogherini je uoči sastanka izjavila da će Bosna biti jedna od glavnih tema na ministarskom vijeću, uz situaciju u Ukrajini, Iraku i Siriji.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je jutros ukazala da je britansko-njemački plan za BiH ambiciozan, ali realan.

"Odsad će to biti plan EU, a ne samo grupe zemalja", rekla je ona.

Prema ovoj inicijativi, BiH bi u kratkom roku trebalo da dobije 800 miliona eura i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, ali politički lideri i parlament moraju da donesu plan za reforme i pismeno se obavežu da će ga sprovoditi, prenosi Tanjug.

Hahn je naglasio da Brsel neće spuštati kriterije za nastavak evropskih integracija BiH, ali da novi pristup omogućava da se oni brže ispune.