BiH
34

Britansko-njemački pristup BiH: Šansa za nova radna mjesta i put ka EU

Piše: N. J.
Edward Ferguson i Christian Hellbach
Edward Ferguson i Christian Hellbach
Nedavno su Velika Britanija i Njemačka pokrenule inicijativu o reformama u BiH, što je naišlo na odobravanje i u Evropskoj uniji i u SAD-u.

Ambasador Velike Britanije u našoj zemlji Edward Ferguson u razgovoru za Klix.ba ističe da ova inicijativa nije samo još jedan vid ekonomske pomoći međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini. Dodaje kako je ovdje akcenat na BiH i preuzimanju veće odgovornosti za vlastitu ekonomsku budućnost i provedbu neophodnih reformi kako bi se otvorila nova radna mjesta i građanima pružile nove mogućnosti.

"Mnogi od koraka za koje mi mislimo da su neophodni navedeni su u Sporazumu za rast i zapošljavanje koji je prije nekoliko mjeseci dogovoren nakon opširnih konsultacija sa domaćim i stranim ekspertima. Sporazum obuhvata niz konkretnih prijedloga za reforme kojima je cilj stabilizacija ekonomije, povećanje konkurentnost i privlačenje više stranih ulaganja. Određene međunarodne finansijske institucije su već istakle potrebu za takvim reformama kao preduslov za daljnja zaduživanja, a nakon što uđete u proces pristupanja EU postoji mogućnost pristupa dodatnim sredstvima iz predpristupnih fondova. Dakle, u smislu 'ekonomske pomoći', to je sada na političkim liderima i građanima BiH. Ako su oni spremni započeti proces ekonomskih reformi, onda smo im i mi spremni pružiti podršku", istakao je.

Naglašava kako je na nedavnom sastanku u Briselu 28 ministara iz EU prihvatilo britansko-njemački pristup i dalo snažan mandat novoj visokoj predstavnici Federici Mogherini da se ona dalje uključi u razgovore sa zemljama članicama EU i vlastima u BiH.

EU predvodi inicijativu

"Naša preporuka je da, ako se nova vlada napismeno obaveže na značajne reforme, mi aktiviramo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Nakon toga, što ovdašnje vlasti budu brže provodile ove reforme to će se BiH brže kretati na putu pristupanja EU. Dakle, kada je riječ o potrebnom vremenu i rokovima, to je prije svega u rukama novoizabranih političkih lidera ove zemlje. Mi želimo vidjeti brzo formiranje stabilnih i učinkovitih vlada, na svim nivoima, te predanost brzoj provedbi plana reformi", kaže Ferguson.

Navodi kako je zadovoljan što ovo sada prerasta iz britansko-njemačke inicijative u novu strategiju EU.

"Sada ćemo sa naših 27 partnera u EU raditi kako bismo ostvarili uspjeh na ovom planu. Ali, iako EU sada predvodi ovu inicijativu, u našem je interesu da ona uspije i spremni smo, koliko možemo, pružiti pomoć i podršku. Iznad svega, međutim, želimo da ovdašnje stanovništvo – ne samo politički lideri, već i obični građani – preuzmu odgovornost i osiguraju da se ovog puta dođe do stvarnih promjena", jasan je britanski ambasador.

Navodi kako bi mogao navesti čitav niz mogućih prepreka u implementaciji prijedloga, ali da se sve svodi na pitanje političke volje.

"Znamo šta treba uraditi, ali prethodnih godina nije bilo dovoljno pritiska na političare da se angažuju i urade ono što je potrebno. Ne možemo mi više od vas samih željeti da uđete u EU. Nadam se da će se građani obratiti svojim izabranim predstavnicima kako bi ih ohrabrili da prihvate ovu pozitivnu ponudu Evropske unije i da im jasno stave do znanja da će ih na sljedećim izborima držati odgovornim ako u ovome ne uspiju", zaključio je on.

Političari složni u bitnim pitanjima

Nakon sastanka u Briselu, kada je prihvaćen britansko-njemački pristup, Ferguson je sa svojim kolegom ambasadorom Njemačke u BiH Christianom Hellbachom istakao kako su svi političari u BiH rekli da se slažu o pitanju važnosti brzog formiranja vlasti na svim nivoima, kao i implementacije pozitivnog plana reformi.

Njih dvojica su tada izrazili nadu i uvjerenje da će ovo biti podrška brzom napretku nove vlade i parlamenta u području reformi koje će napraviti stvarnu razliku u životima običnih ljudi BiH, u smislu jačanja ekonomije, otvaranja radnih mjesta, borbe protiv korupcije, kao i poboljšanja efikasnosti vlada na svim nivoima.

Ocijenili su da su, pružanjem podrške ovom pristupu, zemlje članice EU još jednom potvrdile svoju kontinuiranu predanost stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine, dodajući da je sada vrijeme da novoizabrane vođe BiH odgovore i urade svoj dio posla.