Šef diplomatije Austrije
105

Snažna poruka Schallenberga iz Sarajeva: "Svako ko stoji na EU putu BiH igra se s vatrom"

L. S.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Austrijski ministar za evropske i međunarodne poslove Alexander Schallenberg boravio je danas u Sarajevu sa potpredsjednikom Vlade Italije i ministrom vanjskih poslova Antoniom Tajanijem u zajedničkoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine uz moguće otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, uz punu podršku Italije i Austrije, fokus je i glavna tema posjete.

Schallenberg je i ranije poručio da su građanke i građani Bosne i Hercegovine predugo čekali te da oni zaslužuju prosperitetnu budućnost u EU.

"Ovo je veoma važan znak austrijsko-talijanske podrške. Mi smo najjači dvojac zagovarača i ove regije, ali posebno Bosne i Hercegovine. Niste samo blizu nama nego ste nam blizu srcima. Učestvujemo u EUFOR Althea misiji. BiH je za nas važna u svakom smislu. Bili smo jedni od prvih koji su tražili otvaranje pregovora", podsjetio je.

Schallenberg je istaknuo da se nada zelenom svjetlu za otvaranje pregovora jer, kako kaže, Bosna i Hercegovina je načinila impresivan napedak u prethodnim mjesecima. U tom kontekstu je spomenuo Zakon protiv pranja novca i sporazum s Frontexom.

"Više ste uradili u proteklih nekoliko mjeseci nego u proteklih nekoliko godina. Pitanje je zašto vam je toliko trebalo. Svi znate i svi mi znamo da imamo još posla pred nama", poručio je šef austrijske diplomatije.

Međutim, naznačio je da Bosna i Hercegovina ima pozitivnu agendu i pozitivne rezultate.

"Vrijeme za djelovanje je sad. Nijedna politička snaga u ovoj zemlji ne smije vjerovati da može ostati po strani i da je ovo proces koji nema veze s njima. Svaka politička snaga koja misli da može stati na put evropskom putu BiH krade budućnost zemlje i njenih mladih ljudi", naglasio je Schallenberg.

Spomenuo je da na osnovu podataka Svjetske banke čak 44 posto Bosanaca i Hercegovaca živi izvan zemlje.

"U Austriji smo profitirali od toga. Zato je važno zaustaviti odliv mozgova. Svako ko misli da može stati na put tome igra se vatrom i poigrava se s budućnosti ove zemlje. Trebate zbiti redove u ovoj zemlji i krenuti istim smjerom, to je ključna poruka ove posjete. Vrijeme je da prionemo na rad", tvrdi on.

Navodi da ono što govori nije altruizam niti vlastiti interes.

"Mi smo u fazi kad se rat ponovo vratio u Evropu. Ovo je kritični momenat geopolitičke sigurnosti. Tu smo da kažemo da moramo stvoriti pojam stabilnosti i sigurnosti. Jedini način da to postignemo je da sve zemlje Zapadnog Balkana budu članice Evropske unije", naznačio je Schallenberg.