BiH
9

Steinmeier i Hammond poručili: EU pruža ruku BiH, iskoristite priliku

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministri vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Savezne Republike Njemčake, Philip Hammond i Frank-Walter Steinmeier, poručili su u obraćanju članovim Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kako BiH mora prihvatiti šansu koju joj pruža Evropska unija, kao i da njeni politički lideri ujedinjeno moraju raditi na tome.

Razlog posjete Hammonda i Steinmeiera Bosni i Hercegovini je inicijativa koju su njihove zemlje pokrenule u novembru prošle godine, a koja ima za cilj oživljavanje puta BiH u pridruživanju Evropskoj uniji.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier započeo je obraćanje podsjećanjem na majske poplave u BiH.

"Tada sam posjetio BiH, a vaša zemlja se borila sa poplavama. Ono što je tokom te posjete na mene ostavilo utisak je odlučnost bosanskog društva da se prihvati obnove. Zajednički su prevazišli poplavu i mislim da je ta spremnost da se podnese odgovornost nešto što vašu zemlju može povesti naprijed. Od moje tadašnje posjete mnogo toga se promijenilo. Od tada su se perspektive za BiH u velikoj mjeri poboljšale, otvorena su vrata i definisane su reforme i one su te kojih se politika treba latiti nakon izbora. U decembru je EU formulisala preduslove za približavanje BiH Uniji. Molim vas da ovu šansu prihvatite i prođete kroz ta vrata koja su vam otvorena", kazao je Steinmeier.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Šef njemačke diplomatije je dodao kako se bh. vlasti moraju skoncentrisati na potrebe i zahtjeve građana.

"Ljudi u BiH su protestima (u februaru 2014, op.a.) dali do znanja šta im je važno, žele prevazići ovaj zastoj i žele da se socijalni i ekonomski problemi konačno počnu rješavati. Žele borbu protiv korupcije te rješenje za nezaposlenost. U procesu prilbližavanja EU mi vam želimo pomoći da se koncentrišete na građane kako bi mogli raditi. Mi, EU i članice smo spremni podržati vas na putu ka EU, ali taj put BiH mora sama preći. Odgovornost je u vašim rukama. Prvi koraci su već načinjeni", kazao je Steinmeier.

Kazao je kako je prijedlog da se preuzme obaveza već napravljen. Naglasio je i kako je informisan da je formiranje institucija nakon izbora na dobrom putu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"A, sada želimo da se sve političke snage u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru dogovore na zajednički rad koji će obavljati narednih godina", kazao je.

Njemački ministar vanjskih poslova je podsjetio na to kako je njegova zemlja prije 15 godina bila smatrana "bolesnikom Evrope", ali je uz političke napore prevazišla taj period.

"Mnoge zemlje u EU prolaze sličan bolni proces, a neke od njih, ipak, postižu rezultate. Pri tome se moraju napustiti stari obrasci načina razmišljanja, ali se isplati biti na čelu kolone. Stekao sam utisak da BiH ima uslove za takvo nešto. Ovo je lijepa zemlja sa jako puno potencijala za privredu i turizam, ali imate i iskusne bh. snage, radnike koji imaju veliku motivaciju. Mi smo spremni da ovaj proces i riječju i djelom nastavimo podržavati. Voz u pravcu EU za velike dijelove Zapadnog Balkana već vozi, a nadamo se će se i BiH ukrcati na taj voz", kazao je Steinmeier.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Philip Hammond podsjetio je kako je na zajedničkoj njemačko-britanskoj inicijativi rađeno uz velike napore te kako uspjeh BiH na njenom putu prema EU sada zavisi od njenih političkih lidera.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Uspjeh će sada zavisiti od onoga što čini ili ne čini BiH, tj. njene političke vođe. Ovdje, u parlamentu, vi imate glavnu ulogu. Ministar i ja smo pokrenuli inicijativu jer razumijemo da izazovi u BiH traže proširenje programa reformi. Protesti građana prije skoro godinu dana su u fokus jasno stavili pitanja stabilizacije privrede, stvaranja radnih mjesta, jačanja vladavine zakona. Naš prijedlog u Berlinu je bio da ako je nova vlada u stanju da pokaže sposobnost da ostvari napredak, onda mi treba da odgovorimo. Što se više uradi na terenu u BiH, to ima više napretka. Sada je trenutak za liderstvo, vrijeme da se iskoristi prilika koju EU nudi BiH, vrijeme da se građanima BiH da nada i da se u regiji stvori stabilnost", zaključio je Hammond.

Velika Britanija i Njemačka su prije nekoliko mjeseci predstavile plan oživljavanja puta BiH ka pridruženju Evropskoj uniji (EU), ponudivši da se otvore fondovi EU u zamjenu za posvećenost institucionalnim reformama vlade koja treba biti formirana nakon oktobarskih izbora. BiH je po provođenju neophodnih reformi na posljednjem mjestu među državama Zapadnog Balkana koje žele članstvo u EU. Njen put ka EU, uz ostalo, usporava složen politički sistem zasnovan na etničkim i regionalnim kvotama.

Okvir koji su uspostavili britanski i njemački ministri vanjskih poslova na konferenciji u Berlinu namjerava iskoristiti izbore kao način za pokretanje reformi uz korištenje novca EU-a i stavljanje ekonomskih ispred političkih reformi. Međutim, te reforme traže saglasnost svih stranaka u BiH.

Predsjedništvo BiH je nedavno usvojilo prijedlog izjave o prihvaćanju zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU. Ovom izjavom se BiH obavezuje na provedbu reformi na putu ka EU. Usvajanje ove izjave EU je nedavno postavila pred BiH kao uvjet kako bi, nakon što je potpisan 2008, konačno na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.