|

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa Steinmeierom i Hammondom

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa Steinmeierom i Hammondom
0
A
Anadolija
16.1.2015. u 16:44
15
komentara
0

dijeljenja
1/4 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
2/4 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
3/4 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
4/4 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Mladen Ivanić i članovi Bakir Izetbegović i Dragan Čović sastali su se danas u Sarajevu sa ministrima vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Frank-Walterom Steinmeierom i Philipom Hammondom.
Članovi Predsjedništva BiH istakli su značaj današnje posjete, kojom se potvrđuje dalji interes EU za BiH i podrška u provođenju svih reformi definisanih u novom pristupu Evropske unije prema BiH.

Potvrđeno je da je Prijedlog zajedničke izjave o prihvaćanju zaključaka Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, koji je usaglasilo Predsjedništvo BiH, dobra osnova za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Pozdravljen je novi pristup EU s fokusom na socioekonomskim reformama, koje su izraz neposredne potrebe naroda i građana u BiH, a koje bi rezultirale snažnijim ekonomskim rastom i zapošljavanjem, jačanjem vladavine prava, borbom protiv kriminala i korupcije, te reformom i jačanjem javne administracije.

Također je razgovarano i o toku konstituisanja vlasti u BiH, jer će program reformi iz novog pristupa EU biti ključni element programa rada novoformiranih vlada na svim nivoima.

Ministri vanjskih poslova SR Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske istakli su da je ohrabrujuće što je Predsjedništvo BiH saglasno da se krene brže u implementaciju reformi u BiH, te izrazili očekivanje da će Izjava biti usvojena i potvrdili spremnost EU da podrži potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...