BiH
294

Federica Mogherini: Idem u Brisel i tamo ću reći da BiH može nastaviti svoj evropski put

Piše: E. F.
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u popodnevnim satima je u zgradi Delegacije EU u BiH održala press konferenciju na kojoj je još jednom ponovila kako je današnji dan od historijskog značaja za BiH, ali i EU.

Kako je kazala, nakon cjelodnevnih sastanaka sa čelnim ljudima u državi ali i novinarima i kulturnim radnicima, shvatila je kako je Predsjedništvo BiH odlično odradilo posao kada je u pitanju usvajanje Izjave o evropskom putu BiH u državnom parlamentu.

Računam na dobru političku volju

"Razvoj koji smo vidjeli u posljednje vrijeme je veoma pozitivan i ovo je sa jedne strane historijski događaj dok s druge strane predstavlja samo početnu tačku jer vodećim ljudima u ovoj državi tek predstoji najteži posao: reforme. Očekujem da se na reformama počne raditi odmah i to na svim nivoima vlasti", kazala je Mogherini.

Prioritet su, prema njenim riječima, izrada plana i programa socio-ekonomskih reformi u kontekstu Sporazuma za rast i zaspošljavanje, uspostavljanja mjera za funkcionalnu tržišnu ekonomiju, provođenje mjera za jačanje pravne države i procesa pomirenja, kao i jačanje administrativnih kapaciteta i unapređenje efikasnosti institucija na svim novoima

"Jaka politička volja je tu, to sam mogla vidjeti danas na svim mojim sastancima i računam na tu volju, da će ona donijeti pozitivne korake", kazala je Mogherini.

Aktivacija SSP-a u martu

Na upit novinara kada se može očekivati aktivacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Mogherini je kazala da je to moguće već u martu kada će ona podnijeti izvještaj o napretku BiH te tražiti aktivaciju sporazuma.

"Idem u Brisel i tamo ću kazati kako BiH može nastaviti svoj evropski put, da možemo krenuti naprijed. Nije ovo kraj puta koji moramo preći, ali je ključan korak", kazala je Mogherini.

Istakla je da je današnji korak naše zemlje veliki i da smo upravo zbog njega obavezni nastaviti koračati jednako dobrim, pozitivnim koracima.

Na novinarsko pitanje koje su to mjere koje BiH mora poduzeti kako bi se približila EU, Mogherini je kazala da BiH ne treba poduzimati bilo kakve korake zbog Brisela, već zbog samih građana u BiH.

"Odnos EU - BiH nije odnos učitelja i učenika, već su reforme koje BiH treba poduzeti potreba njenih građana i neće EU govoriti BiH šta treba ona uraditi, već će njeni lideri svojom voljom i u okviru institucija odrediti koje su to reforme potrebne kako ne bi imali 60 posto mladih bez zaposlenja", kazala je Mogherini.