BiH
0

Mogherini i Hahn u prvoj zvaničnoj posjeti BiH: Od političara očekujemo rezultate

Anadolija
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Federica Mogherini (Foto: EPA)
Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije (EK) Federica Mogherini i evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn sastankom sa predstavnicima civilnog sektora počeli su svoju prvu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini otkako su imenovani u novi saziv Evropske komisije u novembru.

Mogherini i Hahn će se tokom današnje posjete u Sarajevu sastati sa novoizabranim članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, kao predstavnicima vlasti na odlasku, ali i sa predstavnicima političkih stranaka u BiH koje nakon oktobarskih općih izbora trebaju formirati novu vlast u BiH. Tema razgovora tokom prve zajedničke posjete dvoje evropskih visokih zvaničnika BiH bit će reforme i proces evropskih integracija, najavljeno je dan uoči posjete iz Delegacije Evropske unije u BiH. 

I sama Mogherini i Hahn u porukama upućenim bh. javnosti i političkim predstavnicima prije posjete potcrtavaju važnost provođenja reformi kao uvjeta za nastavak puta ka evropskim integracijama, posebno nakon prihvatanja britansko-njemačke inicijative koja podrazumijeva novi pristup EU-a prema BiH početkom novembra.

"Nakon nedavno održanih izbora u Bosni i Hercegovini, zemlja ima priliku da ponovo nastavi proces reformi, kako bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila svoj put ka EU. Tokom posjete ćemo razgovarati sa novim rukovodstvom zemlje kako bismo uvidjeli postoji li politička volja da se pokrene proces koji će zemlju vratiti na taj put. Ako je novo rukovodstvo BiH spremno da se uključi na planu reformi, i EU je spremna da se angažuje", rekla je Mogherini.

EU ne odustaje od podrške evropskom putu Bosne i Hercegovine, a dokaz tome je i posjeta Mogherini i Hahna zemlji samo mjesec dana od imenovanja na pozicije u Evropskoj komisiji na kojima su naslijedili Catherine Ashton i Stefana Fuelea. No, jasno su proučili i da od novoizabranih bh. lidera očekuju rezultate koji će oslikavati želje i interes građana, posebno kad je riječ o ekonomiji.

"Ovom posjetom želimo da još jednom iskažemo podršku Evropske unije za evropske integracije Bosne i Hercegovine i potvrdimo naše opredjeljenje za napredak u ostvarivanju perspektive članstva u EU. Istovremeno, izabrani bh. lideri moraju ostvariti rezultate, u interesu svojih građana - naročito kad je riječ o ekonomskim reformama", poručio je uoči posjete BiH komesar Hahn.