BiH
35

Mogherini i Hahn pozivaju Tursku da izbjegne tenzije, Holandija smatra da su turske vlasti agresivne

Piše: A. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Diplomatski spor između Holandije i Turske ne jenjava, a prema posljednjim informacijama Holandija je upozorila svoje građane koji planiraju putovati u Tursku da računaju na pojačane tenzije između dviju zemalja i to nakon Erdoganove prijetnje i stava o nacizmu. Tim povodom u zajedničkoj izjavi oglasili su se visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federica Mogherini i komesar za proširenje Johannes Hahn koji su kazali da se Turska mora suzdržati od pretjeranih izjava.

Mogherini i Hahn su kazali da su uzeli u obzir stav Venecijanske komisije koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog predloženih promjena Ustava u Turskoj, jer smatra da će previše moći biti skoncentrirano na jednom mjestu uz ozbiljan utjecaj na neophodnu kontrolu i nezavisnost sudstva.

Evropska unija apelirala je na Tursku da izbjegava pretjerane izjave i akcije koje mogu povećati tenzije, u vezi sa sporom te zemlje s Holandijom i Njemačkom povodom zabrane turskim ministrima da učestvuju na političkim skupovima.

EU: Pretjerane izjave i akcije Turske mogu dodatno pogoršati situaciju

"EU poziva Tursku da se suzdrži od pretjeranih izjava i akcija koje prijete da dodatno pogoršaju situaciju", navodi se u izjavi visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Federice Mogherini i evropskog komesara za susjednu politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Turska je u diplomatskom sporu s Holandijom i Njemačkom jer su te dvije zemlje zabranile turskim ministrima da učestvuju na skupovima u tim zemljama, a turski predsjednik Reccep Tayip Erdogan je zbog toga te dvije zemlje optužio da koriste "nacištičke prakse" i da su "ostaci nacista". Nadalje se navodi kako posebno zabrinjava i činjenica da se proces izmjene ustava odigrava u trenutku dok u državi vlada vanredno stanje.

Federica Mogherini i Johannes Hahn (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federica Mogherini i Johannes Hahn (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Predloženi amandmani, ukoliko budu prihvaćeni na referendumu 16. aprila, i posebno njihova praktična primjena, bit će procjenjivani sa stanovišta obaveza Turske kao kandidata za članstvo u EU i kao članice Vijeća Evrope. Ohrabrujemo Tursku da i dalje nastavi blisku saradnju s Vijećem Evrope i njenim organima", naveli su Mogherini i Hahn.

Zaključili su kako je nakon tenzija posljednjih dana između Turske i nekih država članica EU, neophodno izbjeći eskalaciju i pronaći način da se situacija smiri.

"Pitanja se samo mogu riješiti putem otvorenih i direktnih kanala komunikacije. Mi ćemo nastaviti pružati svoje usluge u interesu EU i Turske", zaključili su Mogherini i Hahn u zajedničkoj izjavi.

Njemačka, Austrija i Holandija blokirale su pokušaje održavanja mitinga državljana turskog porijekla u tim zemljama, a turski predsjednik obećao je odmazdu i sankcije, optužujući ih za nacizam.

Zvanično se oglasila i Vlada Holandije koja je naglasila da javni red i sigurnost u zemlji ne mogu biti izloženi riziku.

Vlada Holandije: Verbalna agresija turskih vlasti je neprihvatljiva

"Nakon što su konsultacije o zatvorenom skupu manjeg obima u turskom konzulatu ili ambasadi onemogućene Turskom javnom prijetnjom sankcijama, Holandija je u subotu ujutro odbila dozvoliti slijetanje aviona turskog ministra vanjskih poslova Mevlüta Cavusoglua. Postizanje razumnog kompromisa se pokazalo nemogućim. Naknadna verbalna agresija turskih vlasti je neprihvatljiva", navode iz Vlade Holandije.

Foto: EPA
Foto: EPA

U ovakvoj situaciji, dolazak turske ministrice za porodična pitanja Fatme Betul Sajan Kaye je bio neodgovoran, ističu.

"Ova poruka je još jednom prenesena turskim vlastima, kojim je objašnjeno da Kaya nije dobrodošla u Holandiju. Naša zemlja neće sarađivati u naporima turskih ministara da javno obavljaju političku kampanju u ovoj zemlji. Uprkos toj jasnoj poruci, Kaya je ipak odlučila doputovati u Holandiju. Pri njenom dolasku u Rotterdam, ponuđen joj je izbor da napusti zemlju na bilo koji način koji joj odgovara. Kada se nalazila u turskom konzulatu, ponovo je zamoljena da napusti zemlju", navode iz holandske vlade.

Premijer Mark Rutte i ministar vanjskih poslova te zemlje Bert Koenders obavili su telefonske razgvore sa svojim turskim kolegama, a kao rezultat tih konsultacija, Kaya je odvedena iz Holandije preko njemačke granice.

Na kraju je istaknuto kako Holandija nastavlja preferirati dijalog s Turskom te da je Vlada i dalje u kontaktu s lokalnim vlastima. Inače, diplomatski spor bez presedana počeo je holandskim otkazivanjem mitinga turskom ministru vanjskih poslova uoči referenduma o promjeni ustava u Turskoj. Državni vrh Turske trebao je u Rotterdamu vršiti propagandne aktivnosti među turskim državljanima koji žive u Holandiji i imaju pravo glasa na referendumu.

Nakon ove zabrane turski predsjednik Erdogan rekao je da Holanđani predstavljaju ostatke fašista i nacista, a gradonačelnik Rotterdama je poručio da je skup zabranjen iz sigurnosnih razloga.

Stotine Turaka se okupilo ispred turskog konzulata u Rotterdamu, sjedišta holandske ambasade u Istanbulu i u Ankari kako bi osudili ponašanje Holandije prema njihovim zvaničnicima, a u sinoćnjim neredima je povrijeđeno nekoliko osoba.