"Pazi kakav trag ostavljaš"
0

FOTO / Mladi vole brzu vožnju i često koriste mobitel za volanom

Piše: M. Beker
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stanje sigurnosti u saobraćaju mnogo je povoljnije u 2012. godini u odnosu na prethodnu godinu. Smanjen je broj saobraćajnih nesreća te broj povrijeđenih i poginulih u nezgodama.

Tokom protekla dva mjeseca provedena je kampanja "Pazi kakav trag ostavljaš", koja je imala za cilj da upozori srednjoškolce i studente na opasnosti koje vrebaju u saobraćaju. Ekspertni tim Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova zadovoljan je rezultatima.

"To je rezultat rada ekspertnog tima skupa s kantonalnim ministarstvima. Broj saobraćajnih nesreća u devet mjeseci 2012. godine smanjen je za 5,57 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Također, broj saobraćajnih nesreća sa nastradalim osobama smanjen je za 6,3 posto, sa teže povrijeđenim 13,19 posto, a sa poginulim za 5 posto", rekao je prof. dr. Osman Lindov, član ekspertnog tima.

U ovoj analizi nisu uzeta u obzir tri posljednja mjeseca, ali se eksperti nadaju da ona neće narušiti postignuti napredak.

"Moramo nastaviti raditi na ovome, te osigurati sredstva za rad na sigurnosti saobraćaja", dodao je Lindov.

Vole brzu vožnju, koriste mobitel

Predstavnici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i FMUP-a održali su niz predavanja u srednjim školama i na fakultetima širom Federacije BiH. Obuhvaćena su četiri segmenta koja su najčešći uzrok nesreća: vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja pod utjecajem opojnih sredstava, brza vožnja i vožnja uz korištenje mobitela.

"Većina anketiranih srednjoškolaca smatra da je vozač odgovoran za sigurnost u saobraćaju, dok manji dio smatra da su loše ceste uzrok saobraćajnih nesreća. No, nismo zadovoljni time što bi jedan broj učenika sjeo u auto s prijateljem koji vozi pod utjecajem alkohola", rekao je Admir Kazaferović iz agencije Boram.

Anketa je provedena na fakultetima u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Zenici. Pozitivno je to što većina ispitanih studenata vozi više od tri godine, a samo ih je 12 posto doživjelo saobraćajnu nezgodu.

"Blizu dva posto studenata često vozi nakon konzumacije alkohola ili opojnih sredstava, a 57,25 posto ih smatra da bi veće kazne i jača represija povećali sigurnost saobraćaja u njihovim sredinama", dodao je Kazaferović.

Također, 40,53 posto studenata i srednjoškolaca koristi mobitel tokom vožnje, a 40,59 posto ih vozi prebrzo.

Izmjene zakona

"Ekspertni tim preporučuje da se ubrza donošenje zakonske regulative u smislu pooštravanja mjera za prekršioce zakona koji izazivaju saobraćajne nesreće. Treba poboljšati i krivični zakon u dijelu koji se tiče sigurnosti saobraćaja te pojačati mjere policije i policijskih agencija u svim kantonima radi sigurnosti i represivnog djelovanja poritiv počinilaca ovih djela. Također, neophodno je da se u budžetima kantona i FBiH osiguraju dodatna sredstva za opremanje policije (kamere, radari, droga testeri i sl.)", rekao je zamjenik predsjednika ekspertnog tima Petar Franjević.

Članovi ekspertnog tima poručili su kako je neophodno nastaviti raditi sa mladim ljudima kako bi se crna statistika dodatno smanjila.