Alkohol i brzina
2

FOTO / Sve više poginulih u saobraćajnim nesrećama na magistralama

Piše: M. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Broj saobraćajnih nesreća, poginulih i povrijeđenih osoba u saobraćajnim nesrećama na području Federacije BiH smanjen je u prošloj godini u odnosu na 2011. godinu. Najčešći uzroci su i dalje neprilagođena brzina i prekomjerna konzumacija alkohola.

U Federaciji BiH je tokom 2012. godine zabilježeno 7,1 posto manje saobraćajnih nesreća u odnosu na 2011. godinu. Tokom 2012. godine poginulo je 158 osoba, što je za 12 osoba manje nego u 2011. godini.

"Smanjen je broj teže i lakše povrijeđenih osoba, a bilježimo i smanjenje uzročnika nesreća poput konuzimacije alkohola i prekomjerne brzine. Za ovo su zaslužna kantonalna ministarstva unutarnjih poslova koja su doslijedno radila na provođenju Akcionog plana 'Polazne osnove strategije sigurnosti saobraćaja FBiH 2008.-2013.'. Kroz ovaj projekt potakli smo na aktivnost sve aktere u segmentu sigurnosti saobraćaja, od onih koji se bave cestama pa do onih koji se bave tehničkim pregledima", rekao je vođa ekspertnog tima FMUP-a Kemal Ademović.

Kemal Ademović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kemal Ademović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Alkohol i brzina odnose živote

Prebrza vožnja, kao i vožnja pod utjecajem alkohola, uzroci su gubljenja ili ugrožavanja ljudskih života u 50 posto slučajeva. Tehnička neispravnost vozila, umor i upotreba mobitela također su uzroci koji nisu zanemarivi.

Kako bi se spriječila prebrza vožnja, u sklopu akcionog plana postavljene su i kamere, odnosno pokretni i nepokretni radari koji ograničavaju brzinu vožnje. Ovo se pokazalo vrlo uspješnim.

"Tokom prošle godine nabavili smo po jedan stacionarni radar u svakom kantonu, a u ovoj godini ćemo nabavljati pokretne. Pokazalo se vrlo uspješnim, pogotovo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je, zahvaljujući stacionarom radaru na magistralnom putu, smanjen broj saobraćajnih nesreća za 50 posto", istakao je Ademović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Veći broj poginulih na magistralama

No, gledajući područje cijele FBiH upravo na magistralnim cestama pogine najviše osoba. U 2012. godini zabilježeno je povećanje od 14 posto u odnosu na 2011. godinu.

Ljudske živote i dalje najviše odnose saobraćajne nesreće u naseljenim mjestima, pa je tako u 2012. godini poginulo 14.250 osoba. U odnosu na 2011. godinu taj broj je smanjen za 2,2 posto.

"Međutim, iako je trend smanjenja broja poginulih, teže i lakše povrijeđenih u protekloj godini, društvena zajednica trpi ogromne ljudske i materijalne resurse koji su nenadoknadivi, a ogledaju se u enormnim izdvajanjima za rehabilitacije, liječenja, sanacije, zapošljavanje i drugo što utječe na umanjivanje ekonomske osnovice društva", rekao je Osman Lindov, član ekspertnog tima.

Zakon važi za sve

U narednom periodu predviđen je nastavak provođenja mjera iz Akcionog plana, a ekspertni tim je inicirao promjenu Zakona o prekršajima, gdje se između ostalog predlaže da kazna za one koji upravljaju vozilom bez položenog vozačkog ispita bude 400 maraka (sada je 100 KM).

"Zakon treba važiti za svakoga i svako ko počini prekršaj, bez obzira na kojoj poziciji se nalazio, treba biti sanskcionisan", kazao je Ademović.