"Pazi kakav trag ostavljaš"
13

Alkohol, droga i brzina u vožnji odnijeli 116 života u FBiH

Piše: M. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prvih devet mjeseci 2012. godine u soabraćajnim nesrećama širom Federacije BiH poginulo 116 osoba, a 787 osoba je teško povrijeđeno. Brza vožnja, konzumiranje alkohola i opojnih supstanci, te korištenje mobitela tokom vožnje najčešći su uzrok saobraćajnih nesreća koje završe s fatalnim posljedicama.

S obzirom na to da u nesrećama najviše stradaju mlade osobe, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je dvomjesečnu kampanju "Pazi kakav trag ostavljaš" radi poboljšanja sigurnosti drumskog saobraćaja. U okviru kampanje, danas je u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi u Sarajevu održano predavanje, te kviz za učenike te škole.

"Drago mi je da se ovakve pozitivne stvari dešavaju u našoj školi i da smo dio kampanje FMUP-a. Naša škola se nalazi u blizini glavne ceste gdje je gust saobraćaj i sada imamo mogućnost da pomognemo djeci i upoznamo ih sa rizicima. Učenici su jako zainteresovani", rekao je direktor škole Omer Mulović.

Uposlenik MUP-a KS Himzo Hadžiabdić održao je predavanje u kojem je govorio o posljedicama neodgovornog ponašanja vozača.

"Povod kampanje su sve češće i teže saobraćajne nesreće u kojima stradaju mladi ljudi. Mislimo da će ova kampanja imati pozitivan utjecaj na svijest mladih ljudi jer su oni pametniji od nas starijih", rekao je Hadžiabdić.

Nakon predavanja u kojem je policijski službenik prenio iskustva sa terena, učenici četvrtih razreda su se takmičili u kvizu u kojem su odgovarali na pitanja o ovoj temi. Ista aktivnosti bit će sprovedene i u drugim srednjim školama i fakultetima širom FBiH. Također, snimljeni su i kratki video spotovima kojima se želi skrenuti pažnja javnosti na ove probleme.