BiH
4

Mladi u Tuzli svakodnevno proživljavaju nasilje: Žrtve zbog straha slučajeve rijetko prijavljuju

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
"Najbolji lijek protiv nasilja je prevencija i kontinuiran rad stručnjaka s mladima", poruka je koja je poslana sa interaktivne radionice pod nazivom "STOP vršnjačkom nasilju". Riječ je o radionici koja je u organizaciji Omladinskog pokreta Revolt upriličena u petak u Tuzli.

Cilj radionice, na kojoj su učešće uzeli učenici i studenti, se ogleda u doprinosu smanjivanja nasilja među učenicima te povećanju sigurnosti i dobrih odnosa.

Prema riječima volonterke u Omladinskom pokretu Revolt Ane Marije Divković, mladi u Tuzli svakodnevno proživljavaju nasilje.

"Ova radionica predstavlja jedan vid prevencije protiv vršnjačkog nasilja, sa kojim se susrećemo svakodnevno. Neki od učesnika radionice naveli su da su proživjeli vršnjačko nasilje. Ovdje nije u pitanju samo fizičko, nego je zastupljeno i mentalno zlostavljanje", kaže Divković.

Za vrijeme trajanja radionice, koju je pripremila profesorica pedagogije i psihologije iz Tuzle Adela Marinović, učesnici su imali priliku da kroz vježbe, igranje uloga, demonstraciju i diskusiju steknu osnovna znanja o vršnjačkom nasilju.

"Na jednom primjeru učesnicima smo pokazali kako je biti u poziciji nasilnika, žrtve nasilja te promatrača. Ovo je jedan od najboljih načina da djeca uče", kaže Marinović.

Kako ističe, nasilje je itekako zastupljeno, kako u tuzlanskim školama, tako i na gradskim ulicama.

"Mladi vrlo teško prijavljuju nasilje, zbog osjećaja straha, ali često i zbog osjećaja srama. Žrtva nasilja preuzima na sebe taj sram koji treba da osjeća sam nasilnik. Zadatak nas profesionalaca, pa i roditelja, jeste da te indirektne pokazatelje prepoznamo. Moramo prepoznati promjene u ponašanju koje su indikatori koji nas upućuju na to da dijete jeste možda žrtva nasilja", dodala je Marinović.