"Ljudski je griješiti"
282

Ministrica Brčić: Više nema dileme ko je bio u pravu kad je riječ o Skupštini KS

A. P.
Lejla Brčić i Danijela Kristić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Lejla Brčić i Danijela Kristić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministrica pravde Kantona Sarajevo Lejla Brčić objasnila je danas da se kao resorna ministrica na zahtjev Kluba Hrvata obratila Uredu visokog predstavnika u BiH tražeći pravno pojašnjenje situacije u kojoj se našao Kanton Sarajevo.
"Razlog tome je što Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pri Ustavnom sudu FBiH ne funkcioniše zbog nedovoljnog broja članova. Druga strana je očito znala za to i koristeći taj neki pravni vakuum očekivali su, pretpostavljam, da nećemo moći dobiti pravni stav o tome ko je u pravu. Treba da znate da je ove odredbe Ustava koje govore o načinu izbora predsjedavajućeg u zakonodavnim tijelima FBiH i kantona nametnuo visoki predstavnik Paddy Ashdown 2002. godine. Federalni parlament ih nikad nije proveo kroz svoje procedure nego se primjenjuju samo sa snagom te odluke tako da jedino OHR može dati tumačenje ovih odredbi.

Dodala je da poslije ovog današnjeg stava OHR-a koji je dostavljen svim predstavnicima skupštinskih klubova i klubova naroda u Skupštini KS očekuje vraćanje u pravne procedure objašnjenja da se vratimo smirivanju političke situacije u Kantonu Sarajevo.

"Ja u ovom momentu pozivam gospodu Izetbegovića, Radončića i Komšića kao predsjednike političkih stranaka koje participiraju u novoj većini u Skupštini KS da pozovu svoje predstavnike da poštuju ustave. Više nema pravne ni bilo kakve druge dileme ko je bio u pravu. Ljudski je da kažu da su pogriješili, da su požurili iz njima poznatih razloga. Ljudski je griješiti", poručila je Brčić pozivajući na odgovorno ponašanje i finaliziranje procesa koje su počeli, a prije svega da usvoje budžet.

Da su za sutra najavljene dvije sjednice, prva u 9:30, a druga u 10 sati potvrdila je i predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić. Predsjednici klubova su, kako je kazala, obaviješteni mailom.

"Na prvoj sjednici se treba glasati o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo, Zavoda zdravstvenog osiguranja, putem kojeg se finansiraju sve zdravstvene usluge u KS, i javne ustanove. Odmah nakon toga slijedi ranije zakazana sjednica sa dvije tačke dnevnog reda: potvrđivanje predstavnika Kluba Bošnjaka u rukovodstvu Skupštine Mirze Čelika, a druga je zakazivanje datuma kada će Skupština glasati o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo", pojasnila je ministrica Brčić. Ona je objasnila da će rukovodstvo odlučiti hoće li predsjedavajuća ostati Kristić ili će izabrati nekog drugog.