Autentično tumačenje
386

OHR protumačio: Danijela Kristić je predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo

S. H.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko (OHR) danas se službeno očitovao i autentično protumačio povredu vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda u vezi s izborom predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Naime, zaplet je nastao kada 27. decembra s pozicije predsjedavajućeg Skupštine KS odstupio Elmedin Konaković i u dogovoru sa još dva člana (Vibor Handžić - Ostali) i (Danijela Kristić - Hrvatica) rukovodstva Skupštine izabrali Danijelu Kristić za novu predsjedavajuću. Na tom sastanku Kolegija nije prisustvovala Smiljana Viteškić iz reda srpskog naroda (SDA).

Sutradan je nova najavljena većina predvođena SDA, koja ima potrebnih 18 ruku na hitnoj sjednici Skupštine, čije je zakazivanje osporavala Četvorka (NiP, Naša stranka, SDP i NBL, uz nezavisne zastupnike Damira Marjanovića i Damira Nikšića), za predsjedavajućeg Skupštine izabrala Mirzu Čelika (SDA).

Tako je nastao određeni pravni nesporazum i različito tumačenje, a Kanton Sarajevo je dobio dvije osobe koje tvrde da predsjedavaju Skupštinom - Danijelu Kristić i Mirzu Čelika. Jedno je definitivno bilo u pravu, a drugo ne. Ipak, javnost je različito percipirala i tumačila takva dešavanja.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je tvrdio da je SDA prekršila poslovnik i Ustav FBiH, kao i amandmane koje je na Ustav nametnuo visoki predstavnik 2002. godine. Zbog toga je Klub Hrvata u Skupštini KS pisao OHR-u s molbom za autentično tumačenje u vezi s amandmanom LXXIX na Ustav FBiH, kojim se uređuje predlaganje i potvrđivanje predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS.

Inzko na početku svog tumačenja navodi da to treba raditi Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Ustavnog suda FBiH. Međutim, pošto to vijeće nije još uvijek kompletirano, to je u ovom trenutku nemoguće.

"Postupak kojim se uređuje predlaganje i potvrđivanje predsjedavajućeg i zamjenika utvrđen je članom V2.7 Ustava FBiH, izmijenjenim i dopunjenim amandmanom na Ustav pri čemu se kaže da svaki klub delegata predlaže jednog kandidata iz reda svojih članova z aizbor na mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg, koje mora potvrditi zakonodavni organ kantona u skladu sa svojim poslovnikom. Stavom 5. istog člana određuje se da tri kandidata koja potvrdi Skupština kantona odlučuju između sebe ko će biti predsjedavajući.

Ovaj detalj je u suštini identičan s postupkom koji se dogodio u Skupštini KS, kada su Konaković, Handžić i Kristić za novu predsjedavajuću izabrali Kristić.

Nadalje Inzko poziva na poštivanje odredbi Ustava FBiH i amandmana, a posebno člana 5., kojim se potvrđuje da svi kandidati koje potvrdi Skupština između sebe odlučuju ko će biti predsjedavajući.