BiH
0

Ministar Petrović: Voda je trebala davno poskupjeti

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Od narednog mjeseca iznosi na računima za vodu građana KS će biti viši. Cijene vode za domaćinstva bit će više za 20 posto, a za privredne subjekte za 25 posto.
Zlatko Petrović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zlatko Petrović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Ovo je Odluka Vlade KS kako bi se stanje u vodosnabdijevanju na području KS poboljšalo.

Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatka Petrovića, da ne bi došlo do enormnog poskupljenja napravljene su tri kategorije. U domaćinstvima gdje je potrošnja pet kubika voda neće poskupjeti i računi će i dalje iznositi 6,10 KM sa PDV-om i PVN-om. Ukoliko vaša potrošnja iznosi od pet do 10 kubika mjesečno, cijena će biti povišena na 1,50 KM po metru kubnom, što znači da će novi račun za vodu sa svim porezima iznositi 7,99 KM. Za potrošače koji mjesečno troše više od 10 kubika vode račun će iznositi 17,3 KM.

"Ovo je potez koji smo davno trebali uraditi. Stanje u ovoj oblasti je 17 godina zapušteno i sada želimo da ga riješimo, ali bez javnosti, građana i dobre organizacije ne možemo ništa. Nekome će biti bolno izdvojiti 2-3 KM više mjesečno, ali ovo je pokušaj da se sredi stanje u vodosnabdijevanju i da se poboljša postojeće stanje", rekao je ministar Petrović.

Kulturne, medicinske i druge ustanove su prema odluci iz 2000. godine plaćale cijenu po tarifi domaćinstava, no jučerašnjom odlukom Vlade KS i to će se promijeniti. Institucijama će cijena vode od 1 KM po metru kubnom biti povišena na 1,67 KM, a privrednim subjektima sa 2,60 na 3,12 KM.

"Ove institucije se finansiraju iz budžeta i JP Vodovod i Kanalizacija je do sada godišnje tim javnim ustanovama subvencioniralo više od 1,9 miliona KM. Moj stav kao ministra je da mi nemamo zakonskog uporišta da na teret ViK-a subvencioniramo ta preduzeća, tako da im je određena nova cijena 1,94 KM po metru kubnom sa PDV-om", rekao je Petrović.

Novac će biti utrošen i u isplatu kredita koji je Vlada KS dobila od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 30 miliona KM te za normalizaciju plaćanja električne energije ViK-a, čiji račun godišnje iznosi devet miliona KM.

Posljednja korekcija u cijeni vode je napravljena 1997. godine. Stanje u sistemu vodosnabdijevanja je loše, što je svim građanima poznato. Pozitivna stvar je to što bi se sredstva dobijena ovim poskupljenjem utrošila u sanaciju vodovodne mreže te bi redukcije trebale biti umanjene ili u potpunosti eliminisane.

"Redukcije bi na području užeg urbanog centra trebale biti eliminisane početkom naredne godine", dodao je Petrović.

Bitno je istaći da će iz budžeta KS biti izdvojena posebna sredstva za subvencioniranje porodica u socijalnoj potrebi te domaćinstava s velikim brojem djece jer, kako je Petrović rekao, Vlada KS ne želi biti nikakva prepreka natalitetu u KS.

Također, u naredne tri godine planirano je uvođenje vodomjera u sva domaćinstva kako bi se ispoštovao Zakon o zaštiti potrošača.

"Potrošači će plaćati ono što su realno potrošili, svi vodomjeri će redovni biti kontrolisani, baždareni i zamjenjivani u zakonom propisanom roku. Ako je do sada bilo ikakvih opstrukcija kada je riječ o izgradnji brojila odgovorno tvrdim da ih od danas više nema", rekao je Petrović.

Inače, dugovanja potrošača za vodu na području KS iznose blizu 60 miliona KM. Samo 2,5 hiljade ljudi duguje više od 12 miliona.