BiH
0

Petrović: Ako se BH Gasu ne uplati 20 miliona KM, Toplane će ostati bez plina

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo Zlatko Petrović govoreći danas o poskupljenju cijene vode pred zastupnicima Skupštine KS-a je kazao da cijena vode nije mijenjana posljednjih 17 godina te je najavio da će se u naredna dva dana uraditi analiza isporučenih računa za vodu.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Petrović ističe da postoje određene primjedbe građana na posljednje račune za vodovod i kanalizaciju, ali nakon analize tih računa moguće greške i nelogičnosti će biti ispravljene. Radi se o oko 10 posto domaćinstava koja su imala izuzetno povećanje računa vode, ali ti se podaci analiziraju, kaže ministar.

Najavio je i da bi u narednih dvije do pet godina svi potrošači u zgradama kolektivnog stanovanja trebali imati svoja brojila što je u skladu sa Zakonom o pravima potrošača, a ugradnju tog brojila finansirat će korisnik usluge.

Ministar Petrović je također naglasio da će biti i usklađivanja tarifnog sistema za druge komunalne usluge, iznoseći podatak da je BH Gas zatražio uplatu 20 miliona KM do 1. oktobra ili neće isporučiti gas Toplanama.

Jasno je kazao da Vlada KS-a nema 20 miliona KM za dug BH Gasu, a na pitanje šta će se onda desiti Petrović pojašnjava da ukoliko se prezentira da će se primjenom novog tarifnog sistema moći redovno isplaćivati dug, onda neće biti nikakvih problema.

Potrebno je uspostaviti sistem, kaže Petrović, koji će biti održiv i koji će funkcionirati s ekonomsko prihvatljivom cijenom i efikasnim sistemom subvencioniranja, ili će se sistem urušiti, a posljedice toga bi bile nesagledive.

U izjavi za novinare Petrović kaže da je prijedlog za povećanje cijene gasa od 20 do 23 posto već upućen Vladi KS-a jer bi se uz to povećanje mogle redovno plaćati mjesečne fakture za prirodni gas.

Ističe i da trenutno alternativa za gas u Sarajevu ne postoji jer bi zbog uvođenja drugih vrsta goriva kao što je ugalj došlo do enormnog povećanja zagađenja zraka u KS-u što je uzročno-posljedično povezano.