BiH
9

Petrović: Vlada KS još nije donijela odluku o poskupljenju grijanja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović izjavio je danas za Fenu da Vlada KS-a još nije donijela konačnu odluku o povećanju cijene grijanja te da očekuje da će se u narednih 10 do 15 dana očitovati o prijedlogu koji je Ministarstvo uputilo.

Petrović je podsjetio da taj prijedlog predviđa poskupljenje grijanja od 23 posto za one koji se griju putem Toplana, da budžet KS-a podnese devet posto gubitaka u poslovanju koji će po ovom pitanju biti napravljeni, a da radnicima KJKP Toplane budu smanjene plaće za 10 posto.

"Na taj način dobili bi modalitet za ekonomsko poslovanje KJKP Toplane na principu bez profita, odnosno da samo troškovi budu podmireni, što će biti uvjet za stabilizaciju i donošenje zakona o restrukturiranju komunalnih preduzeća iznalaženjem modaliteta za dobijanje sredstava, prvenstveno kreditnih, uz pomoć Federacije BiH, čime bi bio izmiren dug Toplana prema Sarajevogasu i Sarajevogasa prema BH Gasu", pojasnio je Petrović.

On je istakao da je na Vladi KS-a da prihvati ili odbije ovaj prijedlog ali da, ako se desi da bude odbijen, neko mora naći drugo rješenje za izlazak iz trenutne situacije i plaćanje gasa.