BiH
0

Pred Vladom KS prijedlog za poskupljenje grijanja za 23 posto

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prijedlog korekcije cijene vode u Kantonu Sarajevo nalazi se pred Vladom KS-a koja bi trebala da da konačan stav o tom pitanju, a ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović, u čijoj nadležnosti je Kantonalno javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija", u razgovoru za Agenciju Fena pojašnjava da će oni korisnici koji budu imali potrošnju do pet kubika vode imati istu cijenu (0,60 KM plus PDV).

"Prije svega to je elementarna zaštita penzionera koji žive sami. Srednja kategorija, odnosno potrošnja od pet do 30 kubika, cijena za isporučenu vodu bila bi povećana za 20 posto, odnosno 1,6 KM bi koštao kubik vode, a za sve one koji imaju potrošnju iznad 30 kubika ostala bi cijena od dvije KM", istaknuo je Petrović.

Ovakva cijena vode za velike potrošače bila bi, kaže Petrović, destimulacija kako bi se smanjila potrošnja vode.

Ovo ministarstvo predložilo je i povećanje cijene grijanja za 23 posto, a i za takvu promjenu cijene čeka se odluka Vlade Kantona Sarajevo, dok Petrović u isto vrijeme naglašava da ukoliko se odustane od povećanja cijene morat će se predložiti drugi načini sanacije dugovanja Kantonalnog javnog preduzeća "Toplane" od oko 80 miliona KM.

Toplane duguju Sarajevogasu 80 miliona KM i zbog tog duga Sarajevogas nije u stanju da plati svoj dug BH-Gasu koji iznosi oko 40 miliona KM, pa zbog svega toga svake sezone grijanja postoji opasnost od isključenja grijanja.

Iako mjera poskupljenja cijene grijanja i vode nije nimalo popularna među građanima, Petrović naglašava da on štiti građane da bi održao sistem redovne isporuke vode i grijanja.

"Sve mjere koje budu predložene, a koje će osigurati očuvanje sistema apsolutno ću podržati. Jedan je segment ravnopravnosti građana koji se griju na centralno grijanje i onih koji se griju na plin i čvrsto gorivo. Postoji disproporcija u cijenama, daleko veću cijenu plaćaju građani koji se griju na plin u odnosu na one koji se griju putem Toplana", pojašnjava Petrović.

Ukoliko se prihvati prijedlog Ministarstva za povećanje cijene grijanja, Petrović naglašava da bi se trebao implementirati socijalni program putem kojeg bi 40 posto stanovništva koji živi u stanovima do 70 kvadrata moglo ostvariti pravo na nepovećanje cijene grijanja.

"Vlada KS-a o tome treba donijeti odluku, ali ukoliko se odluči da ne poveća cijenu grijanja treba i da iznađe načina za bankarske garancije. Razgovarao sam sa sindikatom "Toplana" i postoji konsenzus za smanjenje njihovih plaća za 10 posto, što je rezultat aktivnog odnosa Ministarstva i komunalne privrede za izlazak iz problema milionskih dugovanja", kazao je Petrović.

Naime, ministar tvrdi da postoje dvije mogućnosti - ili određivanje ekonomske cijene grijanja ili subvencija iz budžeta Kantona Sarajevo, za što bi se teško mogao naći novac u budžetu.

"Trenutno sam nepopularan, ali pokušavam sistemski i suštinski riješiti problem", zaključuje Petrović.