{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani Sarajeva ogorčeni zbog poskupljenja vode

A
6.8.2013. u 16:42
0
73
Građani Sarajeva ogorčeni zbog poskupljenja vode
0
Građani Sarajeva ogorčeni zbog poskupljenja vode
Prošlomjesečna odluka Vlade Kantona Sarajevo (KS) o povećanju cijena vode za domaćinstva za 20 posto, a za privredne subjekte i do 25 posto, izazvala je ogorčenje građana glavnog grada Bosne i Hercegovine.
Uz višegodišnje redukcije vode, to je novi nagovještaj problema s vodosnabdijevanjem u Sarajevu.

Inače, odluka je izazvala i reakcije opozicionih stranaka i pojedinih nevladinih udruženja, a ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović smatra da je odluka o poskupljenju trebala biti donesena ranije.

U ime građana Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo (KS) obratila se tako, uz ostale, aktivistica Amila Omersoftić, bivša direktorica Radio-televizije BiH, Uprave za izbjeglice i raseljene osobe Vlade RBiH, te čelnica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

"Po navedenoj odluci nije provedena javna rasprava, pa vas pozivam da organizirate da se u Skupštini Kantona Sarajevo provede ista prije primjene odluke. S tim što će tokom javne rasprave građanima biti na raspolaganju sve informacije koje sam pismeno tražila od premijera KS Suada Zeljkovića i ministra Zlatka Petrovića, a kako nakon dostave računa građanima po novom obračunu u septembru ne bi imali bunt građana i sasvim opravdan zahtjev, ne samo za smjenu premijera Zeljkovića i ministra Petrovića, već i zahtjev da im se zabrani bilo kakav daljnji rad u javnom sektoru", istakla je Omersoftić u dopisu Skupštini KS.

Prema riječima Omersoftić, čini se da je došlo vrijeme da Skupština Kantona Sarajevo uspostavi specijalni kontrolni organ građana, a u koji bi bili imenovani stručnjaci koji će vršiti kontinuirani nadzor nad poslovanjem i radom organa uprave i upravljanja JP Vodovod i kanalizacija (VIK). A sve kako se, istakla je Omersoftić, ne bi dogodio novi GRAS, aludirajući na problem blokade gradskog saobraćaja u Sarajevu.

Vlada KS je 16. jula donijela i Odluku o utvrđivanju cijena usluga vodnosnabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda kojom se definiraju cijene potrošnje vode i odvodnje za domaćinstva, za privredne subjekte i za sva ostala pravna lica. Kako je navedeno u Odluci, svi potrošači iz kategorije "domaćinstva“ su izuzeti od povećanja cijene vode i odvodnje za prvih pet metara kubnih potrošene vode mjesečno.

Sa povećanjem potrošnje vode blago se povećava i njena cijena, tako da se za potrošnju narednih pet kubnih metara vode cijena povećana na iznos od 1,76 KM, a svaki kubik vode preko potrošenih 10 metara kubnih plaćat će se po cijeni od 1,95 KM. Na ovaj način se, kako je objašnjeno, želi podstaknuti stanovništvo na racionalniju potrošnju vode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: