BiH
0

Građani Sarajeva ogorčeni zbog poskupljenja vode

Anadolija
Prošlomjesečna odluka Vlade Kantona Sarajevo (KS) o povećanju cijena vode za domaćinstva za 20 posto, a za privredne subjekte i do 25 posto, izazvala je ogorčenje građana glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Uz višegodišnje redukcije vode, to je novi nagovještaj problema s vodosnabdijevanjem u Sarajevu.

Inače, odluka je izazvala i reakcije opozicionih stranaka i pojedinih nevladinih udruženja, a ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović smatra da je odluka o poskupljenju trebala biti donesena ranije.

U ime građana Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo (KS) obratila se tako, uz ostale, aktivistica Amila Omersoftić, bivša direktorica Radio-televizije BiH, Uprave za izbjeglice i raseljene osobe Vlade RBiH, te čelnica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

"Po navedenoj odluci nije provedena javna rasprava, pa vas pozivam da organizirate da se u Skupštini Kantona Sarajevo provede ista prije primjene odluke. S tim što će tokom javne rasprave građanima biti na raspolaganju sve informacije koje sam pismeno tražila od premijera KS Suada Zeljkovića i ministra Zlatka Petrovića, a kako nakon dostave računa građanima po novom obračunu u septembru ne bi imali bunt građana i sasvim opravdan zahtjev, ne samo za smjenu premijera Zeljkovića i ministra Petrovića, već i zahtjev da im se zabrani bilo kakav daljnji rad u javnom sektoru", istakla je Omersoftić u dopisu Skupštini KS.

Prema riječima Omersoftić, čini se da je došlo vrijeme da Skupština Kantona Sarajevo uspostavi specijalni kontrolni organ građana, a u koji bi bili imenovani stručnjaci koji će vršiti kontinuirani nadzor nad poslovanjem i radom organa uprave i upravljanja JP Vodovod i kanalizacija (VIK). A sve kako se, istakla je Omersoftić, ne bi dogodio novi GRAS, aludirajući na problem blokade gradskog saobraćaja u Sarajevu.

Vlada KS je 16. jula donijela i Odluku o utvrđivanju cijena usluga vodnosnabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda kojom se definiraju cijene potrošnje vode i odvodnje za domaćinstva, za privredne subjekte i za sva ostala pravna lica. Kako je navedeno u Odluci, svi potrošači iz kategorije "domaćinstva“ su izuzeti od povećanja cijene vode i odvodnje za prvih pet metara kubnih potrošene vode mjesečno.

Sa povećanjem potrošnje vode blago se povećava i njena cijena, tako da se za potrošnju narednih pet kubnih metara vode cijena povećana na iznos od 1,76 KM, a svaki kubik vode preko potrošenih 10 metara kubnih plaćat će se po cijeni od 1,95 KM. Na ovaj način se, kako je objašnjeno, želi podstaknuti stanovništvo na racionalniju potrošnju vode.